Srijeda, 15 svibnja, 2024

Mirko Šarović: Borim se da BiH dobije najbolje!

Preporučeno

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, odgovarajući na pitanja novinara o sporazumu o trgovini Hrvatske i BiH, kazao je da je to pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Adaptacija SSP-a znači pretvaranje trgovine koju je Hrvatska imala sa BiH tri godine prije ulaska Hrvatske u EU u tzv. kvote koje će sada biti evropske kvote i biće dostupne svima ukoliko se napravi dogovor. Znači ne tiče se direktno samo Hrvatske. S druge strane, BiH također ima svoje interese i traži bescarinske kvote za izvoz u EU onoga što je izvozila u Hrvatsku tri godine prije nego što je Hrvatska postala članica EU, što je razumljivo. Ja zastupam interes BiH, ne Hrvatske ni EU i borim se do zadnjeg da obezbjedim najbolje koliko mogu za BiH, kazao je Šarović, dodajući kako će BiH od EU tražiti i produženje autonomnih mjera o bescarinskom izvozu voća i povrća u EU, a koje prestaju 31. decembra 2015.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas