Petak, 17 svibnja, 2024

Vlada FBiH usvojila Program ekonomskih reformi, ove godine planiran rast 3,2 posto

Preporučeni sadržaj

Preporučeno

Federalna vlada usvojila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Program ekonomskih reformi za period 2016-2018. godina.

Kako je na pres-konferenciji održanoj tokom sjednice izjavila ministrica finansija Jelka Milićević, to je na određeni način pretpristupni ekonomski program za pridruživanje Evropskoj uniji.

Program će sedam dana biti na ocjeni javnosti na web stranici, a do 31. januara bit će proslijeđen Evropskoj komisiji jer je i osnova za državni program ekonomskih reformi.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

Planiran je ekonomski rast u FBiH u navedenom periodu, i to 3,2 posto ove godine, 3,6 posto iduće, a 2018. godine 4,4 posto. Namjera je, također, držati zaduženost pod kontrolom.

Ministrica Milićević navela je 14 zacrtanih reformskih prioriteta u Programu, među njima unapređenje putne i energetske infrastrukture, restrukturiranje željeznica u svrhu ekonomskog rasta, očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, podršku malim i srednjim preduzećima, uvjete za rast zaposlenosti, reformu obrazovnog i unapređenje sistema socijalne zaštite.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

Unapređenje turističko-ugostiteljske djelatnosti je, također, među zacrtanim prioritetima u Programu koji će, po izjavama zvaničnika, opredijeliti i rad Federalne vlade u navedenom periodu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Poznato odakle su pljačkaši koji su ukrali dva miliona KM u Banjoj Luci: “Tražimo ih desetoricu”

Načelnik PU Banja Luka Đurica Vukelić istakao je da je preduzeto niz mjera i radnji na rasvjetljavanju teške krađe...

Još vijesti za vas