Utorak, 14 svibnja, 2024

UO BH novinari: Protest otvaranju krivične istrage protiv urednika i advokata Slobodne Bosne

Preporučeno

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog otvaranja krivične istrage protiv Senada Avdića, glavnog i odgovornog urednika Slobodne Bosne i Dražena Zubaka, advokata, koju je pokrenulo Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu sa namjerom da ishoduje informaciju o neimenovanim izvorima informacijma odnosno osobama koje su dostavile navodno “tajne dokumente” Avdiću i Zubaku, prenosi bh. novinska agencija Patria.

UO BH novinara podsjeća Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, kao i Dalidu Burzić, glavnu tužiteljicu i Jasminu Čaušević, tužiteljicu u ovom predmetu, kako je korištenje neimenovanih izvora informacija temljno novinarsko pravo i legitiman istraživački postupak novinara koji žele objaviti informacije od značaja za javnost. To pravo zaštićeno je brojnim međunarodnim dokumentima, posebno Preporukom Vijeća Evrope (broj: R/2000/7) o pravu novinara da ne otkriju svoje izvore informacija, čije su odredbe ugrađene u Kodeks za štampu i online medije u BiH (član 13) Zakon o zaštiti od klevete u Federaciji BiH (član 9) kao i u Zakon o krivičnom postupku Federacije BiH (član 96).

S tim u vezi, UO BH novinara smatra ozbiljnim kršenjem prava na slobodu izražavanja i prava na korištenje neimonovanih izvora odluku Kantonalnog tužiteljstva da otvori krivičnu istragu protiv urednika i advokata Slobodne Bosne. Ovaj postupak se može tumačiti i kao nedopustiv pritisak Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo na magazin Slobodna Bosna i ciljano kriminaliziranje glavnog urednika i adovokata ovog magazina, a sve sa ciljem osiguranja dodatnog pravnog prostora za posebnu zaštitu javnog službenika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, koji je već iskoristio svoje građansko pravo i podnio tužbu za klevetu protiv Slobodne Bosne.

Zbog toga UO BH novinara poziva tužiteljicu Jasminu Čaušević i glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić da hitno obustave krivičnu istragu protiv Senada Avdića i Dražena Zubaka do pravosnažnog okončanja parničnog postupka za klevetu, a u skladu sa zakonskim propisima i međunarodnim standardima zaštite prava na slobodu izražavanja, prava na korištenje neimenovanih izvora informacija i tajno dobijenih dokumenata.

Upravni odbor BH novinari

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas