Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Vijeće ministara o privremenoj odluci za određivanje JMB

Preporučeno

Vijeće ministara BiH održat će u danas 50. redovnu sjednicu na kojoj će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, a čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Podsjećamo, nakon stavljanja van snage člana 5. Zakona o JMB, onemogućeno je izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenoj djeci u BiH.

Brčko distrikt je kreirao uredbu po kojoj izdaje matične brojeve do donošenja izmjena i dopuna Zakona na državnom nivou, a njihov primjer preuzeli su i u Republici Srpskoj koja je u ponedjeljak počela izdavati matične brojeve svojim građanima.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u ponedjeljak su istakli da su od resornog ministarstva dobili obavještenje da se usljed pravne praznine mogu primjenjivati akti nadležnih organa pri izdavanju JMB.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Ipak, ostaje pitanje da li je u ovom slučaju riječ o preuzimanju nadležnosti od države BiH od RS-a i Brčko distrikta.

Vijeće ministara raspravljat će i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kao i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na predloženom dnevnom redu su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Nacrt memoranduma o razumijevanju za Saudijski grant za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije kao i Nacrt osnova za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o statusu bilateralnih ugovora.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ministri će odlučiti i o Nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o finansiranju između Evropske investicione banke, BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo – Tehnička podrška za Farmu vjetra Vlašić, Travnik – BiH (Tehnička podrška u sklopu Okvira za ulaganje u Zapadni Balkan).

Bit će razmotren i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Kneževine Lihtenštajn o readmisiji osoba koje borave bez dozvole te će biti predstavljena Informacija o održanom trilateralnom sastanku predstavnika BiH, Republike Hrvatske i Evropske komisije o upravljanju granicom, a koji je održan u Brisel, 29. aprila 2013. godine.

Vijeće ministara BiH razmotrit će i Informaciju o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije u periodu 6. april 2012. – 6. april 2013. kao i Informaciju Tužilaštva BiH u vezi s Rješenjem o neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj U-4/11 od 16. januara 2013.

Upravo se čita:  "Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod": Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

Ministrima će biti predočena i Informacija o provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u dijelu koji se odnosi na problematiku napuštenih životinja te Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o provođenju Roterdamske konvencije o postupku prethodnog pristanka za određene opasne hemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini u BiH kao i Zahtjev za razrješenje zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas