Utorak, 30 travnja, 2024

Dolijao Karadžićev savjetnik: Joja Tintor uhapšen pri ulasku u BiH, ’92 sijao strah po Vogošći

Preporučeno

Osoba inicijala J.T. koja je uhapšena danas prilikom ulaska u BiH na graničnom prijelazu Rača je Jovan Tintor Joja (65), savjetnik Radovana Karadžića kojem se sudi u Hagu i nekadašnji finansijer Srpske demokratske stranke (SDS), piše bh. novinska agencija Patria.

Tintor je uhapšen po potrazi Kantonalnog suda Sarajevo zbog genocida i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika.

Tintor se nalazio u društvu advokata, a nezvanične informacije su da je u jednom momentu pokušao preći u Srbiju.

Svjedok koji je početkom juna 1992. bio zarobljen u selu Ahatovići u sarajevskoj općini Novi Grad tvrdio je, svjedočeći u Hagu protiv Karadžića, da je srpskim vojnicima koji su zauzeli selo komandovao Jovan Tintor. Prema njegovim riječima, od tridesetak zarobljenih bošnjačkih muškaraca, 15 je odmah ubijeno, a ostali su prebačeni u Rajlovac i zatvoreni u napuštene tankove za gorivo, gdje su držani pod nehumanim uslovima i prebijani, a dvojica su i umrla od batina, ispričao je svjedok.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Tintor je u Srbiji polovinom 2015. godine osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Branka Petrovića (50) iz mioničkog sela Todorin. kojeg je ubio 2012. godine.

Kako je ranije pisao Avdo Huseinović, Tintor je bio jedan od ključnih ljudi na terenu u sprovođenju krvavog projekta Velike Srbije. Naredbom Jovana Joje Tintora, predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Vogošća, br. E 12/92, od 2.maja 1992. godine, kojom se pansion „Kon Tiki“ (poznatiji kao kafana „Kod Sonje“) u Vogošći stavlja na raspolaganje srpskoj policiji “radi saslušanja privedenih i pritvorenih lica” označen je početak agonije vogošćanskih Bošnjaka.

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura

Tu odluku, po Tintorovoj naredbi, odmah će sprovesti u djelo Branko Vlačo, koji je postavljen za upravnika logora. Najveći vogošćanski zločini desili su se u logorima „Kod Sonje“ i „Bunker“ u Vogošći, „Nakina garaža“ u Krivoglavcima, „Planjina kuća“ u Svrakama, kasarna JNA u Semizovcu, kao i u živom štitu prilikom četničkih ofanziva na brdu Žuč. Svi ovi zločini su se dešavali pod direktnom komandom uhapšenog Branka Vlače.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

U vogošćanskim logorima, mnoge žene su silovane, a neke nakon toga brutalno ubijene. Neke su držane i silovane u seoskim štalama u selu Jezera na brdu Žuč. Branko Vlačo lično je 25. maja 1992 godine predvodio zločin nad vogošćanskim naseljem Krše, kada je svirepo ubijeno šest Bošnjaka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas