Utorak, 7 svibnja, 2024

Advokat Crnalić: Radončiću povrijeđena osnovna prava

Preporučeno

Advokatski tim lidera SBB-a, koji je uhapšen i pritvoren u montiranom političkom procesu, predao je jučer apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj je, između ostalog, istaknuto da su Fahrudinu Radončiću povrijeđena osnovna prava!

Naznačeno je, naime, da je osnov za apelaciju povreda zaštićenih prava iz člana II/3b Ustava BiH i člana 5. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Informaciju o predaji apelacije potvrdio je za „Dnevni avaz“ advokat Asim Crnalić. On je pojasnio da je odbrana od Ustavnog suda BiH zatražila hitno postupanje zbog prirode ovog krivičnog postupka i značaja apelanta u ekonomskom i političkom životu BiH.

U apelaciji je obrazloženo stajalište advokata da „Tužilaštvo i Sud BiH u rješenjima o određivanju pritvora nisu uvjerljivo obrazložili da postoji osnovana sumnja da je apelant počinio krivična djela koja mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret“.

– U apelaciji je također naznačeno da nije uvjerljivo obrazloženje Suda BiH kako postoji opasnost da će apelant utjecati na svjedoke i sakriti dokaze, a posebno nije uvjerljivo obrazložen stav Suda da će apelant ponoviti djela koja mu se stavljaju na teret – pojasnio je Crnalić.

Prema njegovim riječima, advokati su također potcrtali da je materijalno pravo proizvoljno primijenjeno i da su činjenice u postupku određivanja pritvora arbitrarno utvrđene.

– Odbrani je dvojbeno zbog čega Sud BiH zaključak o postojanju osnovane sumnje temelji na transkriptima neobaveznih razgovora političkih suparnika ili političkih istomišljenika, pogotovo zbog toga što je poznato i javnosti i Sudu da takvi razgovori najčešće ne odražavaju prava stajališta sagovornika – rekao nam je Crnalić.

Prema mišljenju odbrane, koje je prezentirano u apelaciji, nije jasno zašto Sud prihvata teze Tužilaštva BiH da je apelant utjecao na svjedokinju Azru Sarić.

– I to uprkos tome što je svima jasno da ona u svom iskazu uopće nije spominjala apelanta – rekao nam je Crnalić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zeničanka pala sa prozora stana, životno ugrožena, prevezena na KCUS

Četrdesetdevetogodišnja P. E. iz Zenice pala je danas oko 10.30 sati sa prozora stana na drugom spratu, zgrade u...

Još vijesti za vas