Vlada Italije dodjeljuje stipendije državljanima BiH

Ambasada Italije u Sarajevu dodjeljuje državljanima Bosne i Hercegovine stipendije koje finansira Vlada Italije, a za školovanje u Italiji tokom akademske 2013/14. godine.

diplomaStipendije su doprinos onima koji namjeravaju studirati ili obaviti istraživanje u Italiji pri nekoj od institucija, kao što su univerziteti, akademije, konzervatorijumi, instituti za restauraciju, naučno-istraživački centri i laboratoriji, Nacionalna škola za kinematografiju, biblioteke, arhivi, muzeji i druge vladine institucije.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Za dobijanje stipendije za jednu od ovih institucija neophodno je poznavanje italijanskog jezika.

Potencijalni stipendisti Vlade Italije, zainteresovani za pohađanje kratkih kurseva italijanskog jezika, u trajanju od jednog do tri mjeseca, obavezni su da poznaju samo osnove italijanskog jezika.

Za kratke stipendije za usavršavanje mogu aplicirati i profesori italijanskog jezika.

Da bi podnio zahtjev za stipendiju, kandidat mora aktivirati account za pristup web stranici, a sa iste popuniti i poslati online formular zahtjeva za stipendiju.

Upravo se čita:  Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Prilikom popunjavanja obrasca obavezno je digitalno učitavanje važećeg identifikacionog dokumenta (lična karta ili pasoš) i to one strane sa ličnim podacima, fotografijom i njegovim trajanjem.

Krajnji rok za elektronsko dostavljanje formulara je 31. maj, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

(Fena)