Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Da li je kikiriki zdrav?

Preporučeno

Dobra vijest za ljubitelje kikirikija: konzumiranjem samo 30 g ove namirnice sedmično (uz inače uravnotežen jelovnik) mogla bi da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih poremećaja za 23-28 odsto, a u slučaju drugih oboljenja za 17-21 odsto!

Do ovog zaključka došli su američki naučnici sa Univerziteta Vanderbilt, nakon višegodišnjeg proučavanja načina ishrane oko 70.000 Amerikanaca i 130.000 Kineza. Bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, kikiriki je istovremeno hranljiv i ljekovit. Među mnoštvom korisnih sastojaka, ova omiljena grickalica svih generacija, obiluje inače deficitarnim željezom, cinkom, magnezijumom, selenom, fosforom… I što je veoma važno, ne sadrži holesterol.

Njegovi vitamini B grupe djeluju umirujuće na nervni sistem, zbog čega se posebno preporučuje kao antistres hrana. Ostali sastojci okrepljuju organizam, poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suvi kašalj. Vitamin E stimuliše funkciju polnih žlijezda i pozitivno utiče na potenciju.

Istraživači sa švedskog univerziteta u Linkopingu otkrili su da aminokiselina arginin, koje u kikirikiju ima u izobilju, djeluje na uzročnika tuberkuloze, pomažući bržem ozdravljenju oboljelih. Do ovog zaključka su došli posle lečenja 120 obolelih kojima su svakodnevno davali po 30 grama kikirikija. Agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze.

Umjereno konzumiranje nesoljenog kikirikija reguliše nivo glukoze u krvi dijabetičara (tip 2), triglicerida i holesterola.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas