Nedjelja, 28 travnja, 2024

FUCZ izmjestio tromblonske mine

Preporučeno

[wonderplugin_slider id=”426″]

Nakon što je u kasnim popodnevnim satima dana 17.05.2016 godine timu za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo ‘A’ prijavljen pronalazak neeksplodiranog ubojnog sredstva u saraejvskom naselju Dolac Malta, izlaskom na teren je konstatovano da se radi o veoma nestabilnim sredstvima, tromblonskim minama iz kojih su izvađeni osigurači, i čije uklanjanje zahtijeva primjenu posebnih procedura i mjera osiguranja.

Kako su se pronađena sredstva nalazila u gusto naseljenom dijelu grada, nepunih 50 metara od dječijeg vrtića, akcija njihovog izmještanja i uništenja je planirana tako da bude izvršena u periodu noćnih i ranih jutarnjih sati kada na gradskim saobraćajnicama nema vozila ili pješaka. Koristeći specijalnu blindiranu prikolicu za transport osjetljivih eksplozivnih sredstava stručanjci za UES Federalne uprave civilne zaštite su u 04.00 sati ujutru 18.05.2016 godine započeli izvršenje zadatka izmještanja i transport ovih eksplozivnih sredstava na lokaciju pogodnu za uništavanje na brdo Žuč gdje su ista uništena u 06.00 sati.

Podršku realizaciji zadatka dale su i nadležne policijske stanice Novo Sarajevo i Novi Grad čiji su pripacdnici osigurali lokaciju pronalaska sredstava do početka realizacije zadatka, te obezbjedili policijsku pratnju tokom transporta i uništenja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas