Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Muslimani sutra obilježavaju odabranu noć Lejletu’l-berat

Preporučeno

Muslimani širom svijeta sutra će obilježiti jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletu’l-berat, prenosi Anadolu Agency (AA).

Petnaesta noć mjeseca ša’bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu’l-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleci, prema islamskom učenju, počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ona najavljuje skori dolazak mubarek mjeseca ramazana.

Upravo se čita:  Direktor bh. firme u pritvoru zbog poreske utaje

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda a.s. se spominje kao noć u kojoj Allah Uzvišeni određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

U Kur’anu se ova noć spominje u suri Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu’l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Upravo se čita:  Spas od sankcija: Gorica Dodik preduzeće prebacila na supruga

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša’bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša’bana.

Prema nekim predajama, u noći Berat objavljen je ajet o promjeni kible: “I okreni lice svoje prema Časnom hramu ( Ka’ba ) …”. Do tada su se muslimani u namazu okretali prema Kudsu (Jerusalem), a od tada se okreću prema Ka’bi (Mekka).

Upravo se čita:  Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Kada nastupi 15. noć ša’bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u postu.”

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas