Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Čović: Umjesto svađa potreban partnerski odnos u BiH

Preporučeno

Položaj hrvatskog naroda u Republici Srpskoj i Banjoj Luci je izuzetno težak, kao što je težak i u značajnom dijelu BiH, u kojoj je teška i pozicija srpskog i bošnjačkog naroda u nekim drugim krajevima države, ocijenio je danas član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Ističući da je zbog teške ekonomske situacije teško zadržati mlade ljude u BiH, istakao je da je stoga problem i očekivati da se mladi vrate u BiH, ako nije im omogućen adekvatan ekonomsko-socijalni ambijent za život.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

Kazao je da ne želi da komentira osude srpskih političara nakon što je biskup banjalučki Franjo Komarica uporedio Banju Luku i Bjaburg.

Čović je novinarima u Banjoj Luci rekao da svađe, vrijeđanja i slično nisu rješenje kako bi se poboljšao položaj bilo kojeg naroda.

Mora se, kaže, napraviti partnerski odnos, jer se tek tada može reći da postoji smisao da se izbjegli i raseljeni vraćaju u BiH.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a poručila zemljama partnerima koji su izloženi ruskom pritisku: "NATO vas čuje!"

Neophodno je osigurati, kako je naveo, pravnu i ekonomsku stabilnu državu, a onda je moguće tražiti i da se ljudi vrate.

Čović danas u Banjoj Luci prisustvuje trinaestoj godišnjici pohoda Svetog Oca Ivana Pavla II Banjoj Luci i Petrićevcu.

Grad Banja Luku i državu Bosnu i Hercegovine, 22. juna 2003. godine, posjetio je papa Ivan Pavao II., tadašnji poglavar Katoličke crkve.

Upravo se čita:  “Ovo je početak kraja Milorada Dodika! Ukoliko provede Izborni zakon RS slijedi još jedan postupak i moći će mu zabraniti javne funkcije”

Misno slavlje i susret sa sv. Ocem tada su upriličeni na temeljima srušene crkve sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Anel Bećirović nije se izjasnio o krivici za ubistvo Emire Maslan: Sud konstatirao “nije kriv”

U Kantonalnom sudu Sarajevo na današnjem ročištu Anel Bećirović nije se izjasnio o krivici za ubistvo bivše nevjenčane supruge...

Još vijesti za vas