Srijeda, 15 svibnja, 2024

Cvijanović: Nakon odluke u Britaniji uslijediće više lančanih reakcija

Preporučeno

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će odluka Velike Britanije o izlasku iz EU sigurno izazvati lančanu reakciju na različite načine.

Sada će, kaže, neke države članice EU možda poželjeti da i one organizuju referendum i izađu iz EU.

Drugo pitanje je, kaže, šta se dešava na nacionalnom terenu u nekim državama koje su složenog karaktera.

-Evo jedna od njih je Velika Britanija koja je odlučila da izađe iz EU i pitanje je šta će se sada dešavati sa njenim konstitutivnim dijelovima. Vidimo da ima problem u Škotskoj, koja je za ostanak u EU zato što je prethodno glasala protiv izlaska iz Velike Britanije jer se plašila da će time izgubiti status u EU – istakla je Cvijanović.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Po njenim riječima, treći problem za sve zemlje koje pretenduju da se nađu u članstvu EU jeste da je približavanje ili priključenje EU sada zaista na nekom dugom čekanju, jer će Evropi biti potrebno nekoliko godina da se i sama konsoliduje i da izvrši reforme koje je inače trebalo da izvrši prije nekoliko godina da se ne bi dešavale ovakve stvari.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

Cvijanović je u izjavi novinarima rekla da je tu cijeli niz problema koji se sada otvara, dodavši da je EU jedna birokratizovana struktura, napomenuvši da je teško donositi odluke o članstvu koje ima 28 država.

-Njima sada predstoji vrijeme reorganizacije institucija, reformisanje, mijenjaju se određena pravila i propisi, pravit će se vjerovatno relaksiranija struktura u odnosu na ovu kakva je sada, dodala je.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Na pet mjesta proizvodimo dronove, a imamo i jače stvari – pozivam Dodika da to vidi

Predviđa i da će se Evropa sada polako vraćati svom historijatu kada je to bila jedna jaka ekonomska zajednica.

-Gledano dugoročno, mislim, da će sigurno ostati namjera svih zemalja zapadnog Balkana da se kreću ka EU i vjerujem da će ona biti reformisana i praktično biti siguran kišobran za sve koji budu htjela unutar nje da žive, posluju, putuju i obezbjeđuju slobodan protok robe, ljudi, kapatala – ocijenila je predsjednica Vlade RS-a.

Izdvajamo

Izdvajamo

Krađa dva miliona KM u BiH: Pljačkaši su vlasnicu mjenjačnice pratili danima, znali su šta je u torbama

Jučer je u Banjaluci opljačkana vlasnica mjenjačnice, a prema još uvijek nezvaničnim informacijama, oteto joj je oko 2 miliona...

Još vijesti za vas