Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Bh. alpinisti osvojili Mont Blanc te svoj podvig posvetili oboljelim od plućne hipertenzije

Preporučeno

Sedmodnevna bosanskohercegovačka ekspedicija osvajanja Mont Blanc-a, po mnogima najvišeg vrha Alpa, završena je sinoć povratkom alpinista svojim kućama. Njihovi utisci su još uvijek intenzivni i neopisivi, kako je rekao jedan od učesnika ovog pohoda na krov Evrope čija visina je 4.810 m, a nalazi se u Francuskoj, u gradu Chamonix.

Na ovaj uspon 15. jula 2016. krenuli su članovi dva sportska kluba starosne dobi od 17 do 56 godina, i to iz Sportsko naučno istraživačkog kluba „Atom“ iz Zavidovića osam članova i dva člana iz kluba „Eko Viking“ iz Visokog od kojih je jedna djevojka.

Kako smo saznali po njihovom povratku, svi članovi ekspedicije su u utorak uspješno osvojili Mont Blanc uprkos veoma teškom i zahtjevnom usponu, ali i zahvaljujući dobroj organizaciji, pripremama i izuzetno povoljnim vremenskim prilikama.

Upravo se čita:  Evo kako će raditi poslovnice Binga za prvomajske praznike

Ekipa predvođena Zdenkom Veljačićem, iskusnim alpinistom iz Zavidovića, a popela se na vrh „Bijela dama“. Pored Veljačića, vrh su osvojili i Balić Emir, Adnan Silajdžić, Besim Gurda, Esad Softić, Jasmin Bečić, Dino Kovačević, svi iz Zavidovića, Igor Šišić iz Žepča, te Mehmed Prelić i Samra Džafić, oboje iz Visokog.

13823649_10207060257599959_1792686302_n

– Pored velikog uspjeha naših alpinista, za nas je važno napomenuti da je njihovo osvajanje Mont Blanc-a bilo posvećeno i oboljelima od plućne hipertenzije u Evropi i posebno u Bosni i Hercegovini. Ovaj gest alpinista, osvajajući vrh Evrope, je između ostalog imao i cilj da skrene pažnju bosanskohercegovačke javnosti na ovu malobrojnu i marginaliziranu grupu ljudi u našoj zemlji i njihove probleme vezane za neophodnu i nedostupnu terapiju, rekla je Vera Hodžić, predsjednik Skupštine oboljelih od plućne hipertenzije „DAH“ – u Bosni i Hercegovini, i dodala – Alpinisti su se na taj način uključili u globalnu aktivnost podizanja svijesti o ovoj rijetkoj bolesti, priključivši se mnoštvu sportista svijeta koji kontinuirano podržavaju ovu akciju.

Upravo se čita:  Elma i Haris iz Sarajeva odbijaju vratiti bebu majci: “Strahujemo za njen život”

Ova mlada ekipa alpinista je na vrhu Evrope udahnula za sve oboljele od ove teške i neizlječive bolesti za koje je svaki korak i svaki uspon kao dugi i teški maraton. U ime svih oboljelih zahvaljujem se članovima ekspedicije na ovom gestu solidarnosti.

Saznajemo da za plućnu hipertenziju ne postoji lijek, te da je jedini spas transplantacija pluća, a u nekim slučajevima i srca i pluća. Postoji samo terapija koja usporava njenu progresiju, međutim od 15 lijekova koji se koriste u svijetu u našoj zemlji dostupna su dva s tim da ih oboljeli od plućne hipertenzije u Republici Srpskoj i Kantonu Sarajevo dobijaju na teret države, dok ga pacijenti iz ostalih kantona Federacije BiH moraju kupovati po izuzetno visokim cijenama, što je još jedan apsurd naše države.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice: Kišobran će vam još trebati!

– Sportisti i mediji su prepoznali problem i vrlo rado skreću pažnju javnosti na položaj oboljelih od ove bolesti u našoj zemlji kako bi nam bar malo pomogli u našoj borbi za pravo na lijek i pravo na život, hvala svima na tome. Sljedeću podršku ćemo imati već u avgustu kada Zdenko Veljačić kreće u osvajanje Kilimanjara, – dodala je Vera Hodžić.

Facebook stranica udruženja: https://www.facebook.com/plucnahipertenzijabosneihercegovine/

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas