Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Parlament BiH o povećanju akciza: Gorivo skuplje za 17,5 feninga

Preporučeno

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u ponedjeljak, 1. augusta, trebalo bi razmatrati u prvom čitanju set zakona kojima se akcize za pogonsko gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva i pet za izgradnju puteva.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH o povećanju akciza raspravljat će odmah na početku sjednice, odnosno nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i zastupničkih pitanja.

Riječ je o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na bio-dizel.

Predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Iz Vijeća ministara navode da bi usvajanje ovih zakona omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Vijeće ministara tražilo je od Zastupničkog doma da navedene zakonske prijedloge razmatra po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti predlaganja i usvajanja amandmana, što zastupnici nisu prihvatili.

Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine u svom mišljenju navodi da Prijedlog zakona nije usklađen sa Poslovnikom o radu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao ni sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Direkcija za evropske integracije dostavila je stav da predložene izmjene i dopune zakona nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom, posebno u dijelu koji se odnosi na oporezivanje biodizela.

Upravo se čita:  Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je u srijedu mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, kako bi mogla da se izjasni o ovom zakonskom prijedlogu.

Prema riječima Dušanke Majkić iz SNSD-a, prekršeni su zakoni budući da se UO UIO nije izjasnio o predloženom rješenju.

Najveća je nepoznancima kako će glasati zastupnici iz RS-a. Naime, SNSD se protivi prijedlogu jer je suprotan mišljenju UO UIO koji je u istom setu tražio i povećanje akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića, ali je Vijeće ministara odbilo taj zahtjev i predložilo samo povećanje akciza na gorivo. No, Vladi RS-a, odnosno SNSD-u očajnički trebaju sredstva, pa su zastupnici ove stranke između dvije vatre.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, rekla je da će ova stranka vidjeti da li će podržati predložene izmjene, a zvaničnici SDS-a ranije su bili protiv povećanja akciza tvrdeći da time entitetske vlasti krpe rupe u budžetima.

Zastupnici vldajuće koalicije iz FBiH (SDA, SBB i HDZ BiH) trebali bi podržati predložene izmjene.

“Ovim se ruši sistem indirektnih poreza u BiH”, upozorila je Majkićeva, podsjećajući da je UO UIO jedini ovlašten za predlaganje politika indirektnih poreza.

Iako se predlaže povećanje akciza za 15 feninga po litru, zbog PDV-a građani će gorivo, ako prijedlog bude usvojen, plaćati skuplje za 17,5 feninga.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alma popila kafu sa jetrvom, pa s troje djece skočila u rijeku: Njen suprug uhapšen, navodno imao aferu sa drugom ženom

Alma Arazi (39), koja je navodno sa svoje troje maloljetne djece skočila u rijeku Bojanu, u albanskom gradu Skadru,...

Još vijesti za vas