Utorak, 14 svibnja, 2024

Pitanje akciza pred rješenjem: Dogovor lidera deblokira Koridor

Preporučeno

Na sastanku lidera dogovoreno da se u izmjene Zakona o akcizama uvrste i odredbe o tzv. plavom dizelu. Detalje će dogovoriti Vijeće ministara.

Pitanje akciza bi, po svemu sudeći, tebalo da bude riješeno prije nego što Međunarodni monetarni fond (MMF) bude odlučivao o odobravanju isplate nove tranše kredita.

Prema riječima predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, na sastanku političkih lidera postignut je dogovor o uvrštavanju takozvanog plavog dizela, odnosno kupovine goriva za registrirane poljoprivrednike po povoljnijim uvjetima, u izmjene Zakona o akcizama.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

– Dogovorili smo se da se sastanu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, te da dogovore detalje u vezi sa budućim sveobuhvatnim izmjenama Zakona o akcizama, tako da u njih budu ugrađene i odredbe o plavom dizelu. Ove izmjene bit će pripremljene u saradnji sa MMF-om – kazao je Borenović za Faktor.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Na pet mjesta proizvodimo dronove, a imamo i jače stvari – pozivam Dodika da to vidi

Upravo je pitanje plavog dizela bilo kamen spoticanja prilikom posljednjeg pokušaja usvajanja izmjena spomenutog zakona u državnom Parlamentu. Ovim izmjenama je bilo predviđeno povećanje akciza na gorivo. Od toga nije zavisila samo isplata naredne tranše kredita MMF-a, nego i dobijanje kredita potrebnih za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Zasad su kredit MMF-a i nastavak izgradnje Koridora Vc dovedeni pod znak pitanja.

Upravo se čita:  “Kakvu BiH on zamišlja”: Dodika naljutila izjava Scholza nakon susreta s Bećirovićem

Osim toga, izmjene Zakona o akcizama trebale bi definirati budući iznos ovih taksi na alkoholna pića, pivo, vino i bezalkoholna pića.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas