Srijeda, 15 svibnja, 2024

SDP: SDA predložila isti budžet protiv kojeg su se borili

Preporučeno

Prije tačno četiri godine Stranka demokratske akcije (SDA) je glasala protiv budžeta u kome su prihodi za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine planirani u iznosu od 950 miliona KM. Tada su tvrdili da je ovakav budžet najgrublji atak na BiH i njene institucije i da će dovesti do ugrožavanja funkcionisanja institucija, zaustaviti put ka EU i NATO-u, te otežati rad institucija koje se bore protiv kriminala, korupcije i terorizma, kaže se u saopštenju SDP-a, u kojem dalje stoji:

Nakon neprihvatanja prijedloga budžeta uslijedio je raspad koalicije, a kadrovi SDA su stupili u najveću, najdužu i do tada neviđenu blokadu institucija, kakvu nikada nije napravila niti jedna druga stranka u BiH.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

Prije nekoliko dana Vijeće ministara BiH, na čelu sa SDA-ovim predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, usvojilo je nacrt Zakona o budžetu institucija BiH u kom se prihodi za finansiranje institucija planiraju u identičnom iznosu od 950 miliona KM. Ovaj put bez riječi o napretku, borbi protiv terorizma i kriminala i putu ka EU i NATO.

Iako smo naviknuti na dvolično i licemjerno ponašanje ove stranke, začuđeni smo novim
krajnostima na koje su spremni. Gospoda iz vladajuće koalicije više se čak i ne trudi prikriti svoje laži i obmane, nego potpuno otvoreno razotkrivaju svoju dvoličnost.

„Mi se ne možemo osjećati odgovornim, jer smo ukazali na sve štetne posljedice. Budžet države BiH zahvata 7,3 posto ukupnih sredstava i mi štedimo samo na tih 7,3 posto, a na tih 92,7 posto ne štedimo, jer budžeti entiteta rastu. Neprihvatljivo je da entitetski budžeti rastu, a da samo državni budžet stagnira, i to na nivou od prije tri godine! To je neprihvatljivo, to vodi jačanju entiteta i slabljenju države, i SDA to nikada neće podržati“, govorili su tada iz SDA.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

SDA se i prilikom usvajanja budžeta za 2016. godinu, koji je također iznosio 950 miliona KM, pravdala da je budžet u granicama fiskalnog okvira 2014-2016. Međutim, prilikom usvajanja fiskalnog okvira za period 2016-2018, Fiskalno vijeće, na čelu sa Denisom Zvizdićem, uz kontrolu delegacije MMF-a, opet je usvojilo fiskalni okvir budžeta u visini od 950 miliona KM, što je isti iznos protiv kojeg su zdušno bili protiv prije četiri godine.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a poručila zemljama partnerima koji su izloženi ruskom pritisku: "NATO vas čuje!"

Upravo ovo na najbolji način ilustruje koliko je SDA stalo do države i njenih institucija i zato ih pozivamo da prestanu sa praksom tobožnje zaštite BiH i njenih institucija. Također,
građanima su dužni objasniti da li su im podvaljivali i lagali 2012. godine ili im podvaljuju i lažu danas, kada državni budžet stagnira već osam godina?

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas