Utorak, 14 svibnja, 2024

VSTV BiH razmatraće Dodikovu inicijativu za izbor sudija i tužilaca u RS-u

Preporučeno

Visoki sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH razmatraće na sjednici u srijedu, 9. novembra, potrebu reagovanja ove institucije na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za način izbora sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Dodik je 29. oktobra najavio da će javnosti predstaviti novu inicijativu da građani Republike Srpske direktno na izborima biraju tužioce i sudije, koji bi onda za svoj rad odgovarali njima.

Upravo se čita:  “Kakvu BiH on zamišlja”: Dodika naljutila izjava Scholza nakon susreta s Bećirovićem

Tokom prvog dana sjednice, članovi Vijeća će, nakon informacije o aktivnostima predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije, razmatrati i njegov prijedlog o formiranju posebne komisije (radne grupe) zadužene za međunarodne odnose i evropske integracije.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, te zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH u kojem se traži saglasnost za elektronski pristup Sistemu za upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima za institucije i agencije koje su nadležne za bezbjednosno provjeravanje i izdavanje bezbjednosnih dozvola u BiH.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

Pred članovima Vieća naći će se i prijedlog za poništenje javnog oglasa za izbor glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a, te ocjenjivanje rada sudija Suda BiH koji su kandidati u postupku imenovanja na poziciju predsjednika Suda BiH.

Drugog dana zasjedanja, u četvrtak, 10. novembra, Vijeće će, između ostalog, imenovati nosioce pravosudnih funkcija u Federaciji BiH.

Sjednica će početi u 9 sati, javlja Srna.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas