Petak, 3 svibnja, 2024

Ateisti u opasnosti od izumiranja zbog vjerovanja u kontracepciju

Preporučeno

Istraživanje naučnika iz SAD-a i Malezije u kojem je učestvovalo 4.000 studenata pokazalo da je ateizam osuđen ne propast jer religiozni ljudi imaju veću stopu reprodukcije. Zbog slabijeg vjerovanja u konstracepciju, vjernici imaju više djece od ateista, što u konačnici može dovesti do kraja ateizma, tvrdi studija.

Iako je danas sve manje religioznih ljudi, istraživači tvrde da religija nije u opasnosti od izumiranja.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Istraživači su od učesnika tražili da govore o svojim vjerskim uvjerenjima, te da odgovore koliko braće i sestara imaju. Otkrili su da ateisti u Maleziji imaju 1,5 braće i sestara manje od prosjeka. Studenti u SAD-u koji su nezavisni od bilo koje religije imali su 0,16 manje braće i sestara od prosjeka, a parovi koji nisu vjernici imali su 3,04 djece, dok prosjek za cijelu populaciju iznosi 3,2.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Iako bi se moglo reći da to što su roditelji religiozni ne znači da će biti i dijete, istraživanje je pokazalo da je religija ustvari nasljedna. Čini se da i priroda i odgoj igraju važnu ulogu. Očigledno je da će način na koji se dijete odgaja utjecati na njegov pogled na svijet, ali izgleda da postoji i genetska osnova, tvrde naučnici. Prema njihovom mišljenju, religiozne osobe imaju posebne gene.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Tjelohranitelj Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a: Nakon 90 dana iza rešetaka Dženis Kadrić pušten na slobodu

Dženis Kadrić, tjelohranitelj narkobosa Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a, pušten je pritvora u Vojkovićima, saznaje portala “Avaza”. Kadrić je,...

Još vijesti za vas