Subota, 4 svibnja, 2024

Ford Motor, General Motors i Toyota bilježe pad prodaje u SAD-u

Preporučeno

Ford Motor, General Motors i Toyota zabilježili su veći pad prodaje automobila u SAD-u nego što su predvidjeli analitičari, pa je sve izglednije da će podaci o ukupnoj prodaji u aprilu pokazati četvrti mjesec uzastopnog smanjenja potražnje.

Fordove isporuke automobila i lakih kamiona opale su prošlog mjeseca 7,1 posto, prodaja General Motorsa (GM) je smanjena 5,8 posto, a Toyotina 4,4 posto, prenosi Bloomberg.

Sva tri preduzeća su prijavila manju prodaju putničkih automobila, uključujući modele Ford Fusion, Chevrolet Malibu i Toyota Prius sedan.

Usporavanju prodaje u SAD-u možda doprinose veće cijene automobila, navodi njujorška agencija.

Prosječna cijena novih automobila u Sjedinjenim Državama je porasla približno 2,0 posto u protekloj godini.

To je poskupljenje koje je veći broj kupaca možda mogao podnijeti kada su troškovi zaduživanja bili niski i uslovi kreditiranja relaksirani, što je skuplje kamione i SUV vozila činilo dostupnijim.

Analitičari su predvidjeli da će godišnja dinamika američke prodaje automobila, prilagođena za sezonska kretanja, vjerovatno pokazati usporavanje u aprilu na oko 17,1 milion prodatih jedinica sa 17,4 miliona u istom mjesecu prošle godine.

Očekuje se da će Fiat Chrysler Automobili i Honda Motor izvijestiti o najvećem padu prodaje, većem od 5,0 posto kod obje kompanije pojedinačno.

Isporuke automobila u SAD-u su padale u svakom od prva tri mjeseca ove godine, pri čemu u martu 1,5 posto, navodi istraživačka kompanija Autodata.

Ukoliko je pad nastavljen i tokom aprila, to će učiniti još realnijim predviđanja o prvom godišnjem smanjenju američkog tržišta automobila od 2009. godine, navodi Bloomberg.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, izjavio je na televiziji Pink da je pisao zemljama Pokreta nesvrstanih da ne...

Još vijesti za vas