Petak, 17 svibnja, 2024

Marjanović na zgradu Centra ”Vladimir Nazor” postavio novu ploču, uklonjena riječ “retardirani”

Preporučeno

Ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović danas je na zgradu Centra “Vladimir Nazor” u Sarajevu postavio novu ploču s nazivom Javna ustanova centar za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”.

marjanovicPrema njegovim riječima, stari naziv Centar za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od cerebralne paralize “Vladimir Nazor” bio je nekorektan i vrijeđajući.

Upravo se čita:  Evo koliku ćete kaznu platiti ako u Hrvatskoj ne poštujete razmak između vozila

– Izbačene su riječi koje nisu prilagođene radu ove ustanove i 21. stoljeću – istakao je Marjanović te dodao da su novi naziv prihvatili roditelji, polaznici i menadžment Centra.

Marjanović je podsjetio da je skidanje stare ploče bila prva stvar koju je uradio za vrijeme svog mandata, a da je postavljanje nove, vjerovatno, posljednje što će uraditi na funkciji ministra.

Upravo se čita:  Porodica Selimović "oči u oči" s doktoricom koja je donijela odluku: Ročište za smrt žene koju su iz UKC Tuzla otpustili, a ona preminula nakon dva sata

Direktor Centra Zulfo Ahmetović je rekao da je ovim činom napravljen prvi korak u realizaciji strategije Centra “Vladimir Nazor” u smislu savremene stručne podrške djeci i omladini koja imaju izvjesne teškoće u razvoju i učenju.

Termin “retardiran” koji je bio u nazivu Centra je, rekao je Ahmetović, pogrdan i pežorativan i više se ne koristi kao normirana riječ.

Upravo se čita:  Pripadnik Oružanih snaga BiH pružio pomoć porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu

– U nazivu ne treba naglašavati osobenosti djece nego nazivom predstaviti stručne i temeljne odrednice kojima se bavimo, a to su odgoj, obrazovanje i rehabilitacija – naglasio je Ahmetović uz opasku da je stari naziv trebao biti zamijenjen prije 20 godina.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas