Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Zajedno sa Turskom možemo doprinijeti dogovoru prije Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH

Preporučeno

Bosnu i Hercegovinu želimo vidjeti kao zemlju koja ostvaruje napredak na putu ka članstvu u EU-u, zemlju kandidata koja uspješno vodi pregovore o članstvu kao i zemlju sa aktivnim Akcionim planom (MAP) za članstvo u NATO-u. Turska i Hrvatska kao članice NATO-a mogu zajednički raditi na podršci BiH u tom kontekstu, u kontekstu NATO-a, rekla je za Anadolu Agency Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da njena zemlja želi uspjeh Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

“Bosnu i Hercegovinu želimo vidjeti kao zemlju koja ostvaruje napredak na putu ka članstvu u EU-u, zemlju kandidata koja uspješno vodi pregovore o članstvu kao i zemlju sa aktivnim Akcionim planom (MAP) za članstvo u NATO-u. Turska i Hrvatska kao članice NATO-a mogu zajednički raditi na podršci BiH u tom kontekstu, u kontekstu NATO-a”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je podsjetila na značajnu ulogu Hrvatske i Turske kada je u pitanju podrška BiH u vidu određenih ranijih posredovanja i olakšica.

“Sada je vrijeme da radimo to isto. Zemlja (BiH, op.a.) je ušla u jedan period stagnacije”, kazala je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je napomenula ”BiH, nažalost, gubi pozornost velikog broja zemalja članica Evropske unije”.

“Ljudi se uglavnom čine zadovoljnima mirom ili bar ‘prividnim mirom’ koji trenutno vidimo. Međutim, situacija se u jednom momentu može zakomplicirati iz sigurnosnih ili ekonomskih razloga. Zemlji je potrebna povoljna atmosfera koja bi omogućila ekonomski, politički i napredak u drugim oblastima poput provođenja reformi, a sve u korist građana Bosne i Hercegovine. Kao što znate, u Bosni i Hercegovini će ove godine biti održani izbori. Trenutna situacija u vezi sa novim izbornim zakonom je neizvjesna. Zajedno sa Turskom možemo doprinijeti dogovoru prije svega između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, ali i sva tri naroda u BiH. Moramo je podupirati kao suverenu, teritorijalno integriranu državu, ali to zaista zahtijeva političku emancipaciju koju smo čekali da državne institucije poduzmu kako bi bile u mogućnosti donijeti odluke u ime naroda”, pojasnila je Grabar-Kitarović.

Upravo se čita:  Zaove napale i pretukle snahu pa je istjerale iz bratove kuće

Podržava pravdu za žrtve i kažnjavanje odgovornih za zločine

Ocjenjujući rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je nakon više od dvije decenije završio sa radom, Grabar-Kitarović je kazala kako podržava pravdu za žrtve i kažnjavanje odgovornih za zločine.

“Mi smo bili jedna od zemalja koje su se zalagale za otvaranje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i jedan od njegovih osnivača, jer smo željeli da žrtve dočekaju pravdu, a pojedinci osude za zločine za koje su se teretili”, rekla je hrvatska predsjednica.

U generalnom smislu, smatra Grabar-Kitarović, ”Haški tribunal je bio uspješan u svom radu, ali je imao i više manjkavosti pa je zbog administrativnih procesa njegov rad usporen i to je bio razlog zbog kojeg sve žrtve nisu mogle dobiti pravdu pred tim sudom”.

Kako je kazala, sa zatvaranjem Haškog tribunala zatvorena je i jedna stranica u povijesti te napravljen korak ka budućnosti kompromisa i rješavanja problema. Grabar-Kitarović smatra da kada su u pitanju zločini, djela pojedinaca ne trebaju biti poistovjećivana sa nekom zemljom ili narodom.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, Grabar-Kitarović je kazala da su nadležne institucije Hrvatske u kontaktu sa onima u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

“Važno je podvući da most nema veze s bilo čime što je protiv Bosne i Hercegovine ili bilo kojeg naroda. Ne radi se o zaobilaženju Bosne i Hercegovine, jer je Hrvatska duboko uključena u stabilizaciju naše susjedne zemlje s kojom dijelimo hiljadu kilometara dugu granicu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjećajući na podršku Turske u vrijeme proglašenja nezavisnosti Hrvatske Grabar-Kitarović je kazala kako je “Turska bila uz Hrvatsku kada je bilo najteže i kada je bilo vrlo malo prijatelja”.

Dodala je kako će Hrvatska nastaviti biti prijatelj Turskoj u EU i NATO-u.

Pohvalila je i ulogu Turske kada je riječ o rješavanju pitanja sirijskih izbjeglica, te podsjetila kako je migrantski val 2015. i početkom 2016. zahvatio i Hrvatsku. Istakla je kako je i sporazum o readmisiji izbjeglica koji su Turska i EU postigle 18. marta 2016. godine važan i za tu zemlju.

Osvrnuvši se na odnose sa Turskom, predsjednica Hrvatske izjavila je kako postoji potencijal za poboljšavanje bilateralnih odnosa.

Grabar-Kitarović je podsjetila na Erdoganovu posjetu Zagrebu 2016. godine tokom koje je razgovarano o bilateralnoj saradnji. Istakla je kako se i na međunarodnim sastancima imala priliku susresti sa turskim predsjednikom.

”Smatram da sa predsjednikom Erdoganom trebamo održati i više sličnih sastanaka kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju na polju ekonomije, obrazovanja i kulture“, istakla je Grabar-Kitarović.

Kazala je kako se među važnim pitanjima nalaze i područje Jugoistočne Evrope, članstvo u EU, mirovni proces na Bliskom istoku, posljednja dešavanja u zemljama Zaljeva, ali i druga.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Hrvatska predsjednica je istakla kako su bilateralni odnosi veoma dobro napredovali.

”Uvijek smo zahvalni na podršci koju je u teškim vremenima Turska pružila Hrvatskoj. Nismo zaboravili podršku kako tokom, tako ni nakon rata“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ukazala je i na ekonomsku saradnju dvije zemlje te podsjetila kako je tokom Erdoganove posjete Zagrebu bio organiziran ekonomski forum.

”Obim trgovine je porastao i u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 350 miliona eura“, rekla je Grabar-Kitarović, dodavši da je sretna zbog cilja od milijardu dolara obima trgovine dvije zemlje.

Prema njenim riječima jedan od najznačajnijih koraka za ispunjavanje cilja bit će i otvaranje predstavništva Hrvatske ekonomske komore u Istanbulu tokom ove godine.

Izrazila je želju o povećanju investicija Turske u Hrvatsku i smatra i kako bi obostranim posjetama poduzetnika i omogućavanju turskim investitorima da otkriju mogućnosti poslovanja u Hrvatskoj, mogli biti ispunjeni ciljevi.

Grabar-Kitarović je kazala i kako se u posljednje vrijeme radi na imenovanju hrvatskog ambasadora u Turskoj.

“Nastojimo pronaći pravog kandidata za Tursku. Turska je veoma važna za nas i želimo da ovdje imamo ambasadora na visokom nivou“, rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je ujedno i prva žena u historiji NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju.

Prema riječima Grabar-Kitarović, biti žena u politici je prednost iz razloga što kao neko ko dolazi iz manjinske grupe, aludirajući na manju zastupljenost žena u politici, ima drugačija viđenja što je samim tim čini osjetljivijom prema potrebama drugih manjina.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas