Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Indija lansirala stoti satelit kako bi nadzirala granice iz svemira

Preporučeno

Indija je u svemir lansirala stoti satelit u trenutku kada premijer Narendra Modi nastoji pozicionirati zemlju kao pružatelja globalnih i povoljnih usluga u svemiru. Indija je lansirala raketu koja je sa sobom ponijela 31 satelit. Lansiranje stotog satelita veliko je postignuće i predstavlja sjajnu budućnost za indijski svemirski program, napisao je Modi na Twitteru.

U budžetu za svemirski program Indija raspolaže s četiri milijarde dolara. Modi se nada da će zadnje lansiranje poboljšati perspektivu za dobijanje većeg udjela u više od 300 milijardi vrijednoj globalnoj svemirskoj industriji. Indija je poznata po financijski povoljnom svemirskom programu.

Upravo se čita:  Drama na letu za Frankfurt: 70 putnika povraćalo, intervenisale hitne službe

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Indijska vlada intenzivno promovira domaći svemirski program, a u februaru su u samo jednoj misiji lansirana 104 satelita, većinom za strane kupce. Satelite lansirane danas Indija će iskoristiti za bolji nadzor granica i fotografije Zemlje u visokoj rezoluciji.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

Naučnici iz Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) kazali su da će satelitske fotografije iskoristiti indijske sigurnosne agencije kako bi pratile vojne aktivnosti susjednih zemalja, Pakistana, Kine, Bangladeša, Šri Lanke i Nepala.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedavajući Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične...

Još vijesti za vas