Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Proljeće će kasniti: Stiže “zvijer sa istoka”, temperature će pasti 50 stepeni ispod nule

Preporučeno

Ledeni vazduh iz Sibira sljedeće sedmice će okovati Evropu, sve do Velike Britanije koju će zadesiti najhladnija zima u posljednjih nekoliko godina, uz obilne snježne padavine.

Oluja sa Arktika, koja se naziva “zvijer sa istoka”, u nedjelju uveče će donijeti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih, što je ekstremno nisko za Britaniju, dok će u drugim dijelovima Evrope temperatura padati do – 20 stepeni u jutarnjim satima.

Zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, sjeverne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do nevjerovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas donijet će i velike snježne padavine i oluju u većini Evrope, piše Guardian.

– Nismo imali ovako niske temperature u ovom dijelu godine, u februaru, još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proljeće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini – rekli su britanski meteorolozi.

Tokom dana u ponedjeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem dijelu kontinenta, dok će jedino Sjeverna Irska izbeći naglo zahlađenje. Sneg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i vjerovatno će se akumulirati u nekim dijelovima.

Ljekar iz Engleske, doktor Thomas Waite, upozorio je građane da ledeno vrijeme može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi. Sa danima koji su sada malo duži i sa više svijetla može se lako zaboraviti da hladno vrijeme još uvijek može da ubije, poručio je doktor Waite.

– Građani stariji od 65 godina, oni sa hroničnim bolestima srca i pluća i mala djeca, posebno su ugoroženi tokom hladnog vremena, jer se njihova tijela muče sa padom temperatura – rekao je britanski ljekar.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas