Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Čović upoznao papu Franju sa problemom Izbornog zakona

Preporučeno

Predsjedavajući Dragan Čović, te Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se papi Franji na audijenciji i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

“Bila mi je čast danas sa druga dva člana Predsjedništva biti na audijenciji kod Svetog Oca i s njim razgovarati o mnoštvu problema u BiH s kojima on živi već dugo vremena. Osobito sam ja to iznosio kada je u pitanju katolički hrvatski narod, za našu brojnost, za mogućnost legitimnog zastupanja našeg naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda i kako iznaći rješenje da u miru dočekamo ove izbore”, kazao je Čović.

Također, Čović je papi Franji govorio o BiH kao primjeru za suživot i zajedništvo.

“Drugi dio razgovora vodili smo sa državnim tajnikom i njegovim saradnicima gdje smo mnogo detaljnije razgovarli o tome kako funkcionira dejtonska BiH, što su problemi da se ostvari jednakost tri konstitutivna naroda. Vrlo dobro su upoznati sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je Čović.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Također, kakao je kazao, razgvaralo se i o tome kako napraviti napredak kada su u pitanju EU integracije.

“Više od dva sata smo proveli u Svetoj Stolici”, naveo je Čović.

Iz Predsjedništva dodaju da su Čović, Izetbegović i Ivanić izrazili zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Svetim ocem održana je audijencija za delegaciju BiH, u kojој su bili zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, Slavica Karačić, ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, Tonka Krešić-Gagro, šefica Kabineta predsjedavajućeg Čovića, Elvir Čamdžić, šef Kabineta člana Predsjedništva Izetbegovića, i Slavko Vučurević, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Ivanića.

Poslije audijencije kod papa Franje, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. Tom prilikom istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Naglasili su da BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Osnovni ugovor između Vatikana i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obaveza BiH, koju ona nastavlja provoditi. Također, obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija.

Kardinal Parolino je naglasio da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s evropskom perspektivom. Ponovio je da Sveta Stolica podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas