Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Saudijska Arabija planira iskopati kanal i pretvoriti Katar u otok

Preporučeno

Vlasti Saudijske Arabije planiraju iskopati pomorski kanal duž cijele kopnene granice s Katarom, čime bi Katar postao otok u Perzijskom zaljevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik na Saudijskom kraljevskom sudu Saoud al-Qahtani prvi je saudijski zvaničnik koji je potvrdio postojanje namjere izolacije Katara pomorskim kanalom.

Al-Qahtani je na društvenoj mreži Facebook naveo da je cilj projekta da se kazni Katar zbog pogrešne politike.

Upravo se čita:  Državljani BiH u Njemačkoj ukrali bicikle vrijedne 120.000 eura: Uhvaćeni su, policija objavila kako su "radili"

Prošle sedmice su lokalni mediji objavili da zvanični Rijad planira iskopati pomorski kanal duž 60 kilometara saudijsko-katarske granice.

Navodno će projekt biti završen u roku od 12 mjeseci.

Isti izvori javljaju da bi kanal trebao biti iskopan jedan kilometar unutar saudijske teritorije. Na obalama kanala bi u nastavku projekta mogli biti izgrašeni i vojna baza i odlagalište nuklearnog otpada.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

Al-Qahtani je također kazao da Saudijska Arabija ima pravo na realizaciju takvog projekta i izgradnju potrebnih infrastrukturnih objekata poput vojne baze i nuklearnog otpada.

Saudijski list “Sabq“ piše da je riječ o projektu vrijednom 2,8 milijardi rijala (oko 750 miliona dolara), a da će ga realizirati konzorcijum sastavljen od devet saudijskih investitora.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas