Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Nikome od stranih sila nije u interesu mirna Bosna! Inače bi otišli iz nje i narod bi se dogovorio za sedam dana…

Preporučeno

Nele Karajlić, pisac, muzičar, glumac, a prije svega nadrealista, kao rijetko ko je simbol našeg područja i njegove zapetljane i bizarne sudbine.

Nedavno je objavio roman „Solunska 28“. „Beogradski“ roman priča priču kuće koja je „dijelila sudbinu sa istorijom grada“: “Znao sam da dio moje familije dolazi iz Srbije, alli nisam znao da taj dio ima kuću u Beogradu. Kada sam saznao za nju, počeo sam da otkrivam priče koje ona krije”, rekao je Nele u intervjuu za Novosti.

Za sebe kaže da je Beograđanin: “Moj grad je svaki onaj u kome mogu slobodnom da govorim, mislim i radim. Beograd mi omogućava sve to. On je neka mala kopija Njujorka u kome svakog dana dolaze stotine ljudi sa namjerom da ostanu vječno”, a kaže da posebnu vezu osjeća sa Dorćolom.

Upravo se čita:  Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: 'Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva'

„Beograd je istovremeno i metropola i provincija, zavisi sa koje strane gledaš i da li si dobronamjeran ili maliciozan. Beograd je udaran vjetrovima sa svih strana, a ti vjetrovi traju vijekovima i ne namjeravaju da prestanu“, rekao je Karajlić u intervjuu za Novosti.

Govoreći o vjetrometini stranih vazdušnih strujanja koja vijekovima produvava čitav Balkan, Karajlić je dao svoje mišljenje o Haškom tribunalu, navodeći kako je međunarodni sud postigao suprotni rezultat od namijenjenog i da je iza sebe ostavio najmanje dvadeset novih razloga za ratovanje.

Mentalitet naroda ovdje je odavno poznat, smatra Karajlić, i dodaje da „nikome od stranih sila nije u interesu mirna Bosna. Da jeste, otišli bi iz nje i ostavili svijet koji tamo živi da se sam dogovori. Ruku dajem da bi do sporazuma došlo za sedam dana. Poslije bi svi otišli na pivo.“

Upravo se čita:  Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: 'Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva'

Karajlić je dao siže igranog filma u kojem se čovjek na putu za Gazimestan 1989. napije i spava do 5. oktobra 2000, pa se priključuje masi koja protestuje protiv onih koji su ga na Kosovo slali.

U ovom trenutku treba da pokušamo da nađemo zajednički jezik sa Albancima i čekamo, smatra on. Ali, odnosi moći, koji su trenutno na njihovoj strani, su istorijski promjenljivi, kaže za Novosti Karajlić. On smatra da je Kosovo mjesto na kojem stanuje bog: „Otuda dramatična borba oko tog malog komada zemlje. Poput Jerusalima, i Kosovo u sebi nosi mnogo više od teritorije – mit i kamen temeljac kulture srpskog naroda.“

Upravo se čita:  Enis Bešlagić otvorio dušu o odnosu sa djecom: 'Da sam bio kući, sada ne bi bila ovakva'

Karajlić je dodao da je jedan od načina na koji Kosovo može da se odbrani kultura: „Bilo bi divno kada bi i naša politička oligarhija shvatila da je kultura oružje koje danas ovladava svijetom i da bi u nju trebalo uložiti mnogo više nego što se ulaže danas. A naša kultura je moćna i snažna, čak i u ovim uslovima u kojima obitava. Njome možemo ne samo da branimo Kosovo, već i da našim filmom, muzikom i književnošću „osvojimo srca“ svih onih kojih pripadaju našem kulturnom prostoru“, rekao je on za Novosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Izgorio restoran “Komuna”, gosti pobjegli u zadnji čas

Požar koji je jutros izbio u Restoranu “Komuna” u Ribniku lokalizovan je, a kako je potvrđeno za Nezavisne novine...

Još vijesti za vas