Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Švicarski mediji ogorčeni namjernim lapsusom bivšeg selektora Srbije

Preporučeno

Večerašnji duel fudbalskih reprezentacija Švicarske i Srbije na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji mogao bi se nazvati “utakmicom visokog rizika”.

Fudbaleri, političari, mediji iz obje zemlje danima ovu utakmicu predstavljaju kao “nešto više od pukog sportskog događaja”, a u pozadini svega je činjenica da u reprezentaciji Švicarske igra veliki broj fudbalera porijeklom s Kosova.

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije, rekao je da “ne zna da li Srbije večeras u Kalinjingradu igra protiv Švicarske, Albanije ili Prištine”.

To je bila rekacija nakon što je Xherdan Shaqiri, švicarski reprezentativac porijeklom s Kosova, objavio sliku kopački sa zastavama Švicarske i Kosova.

U “šovinističku farsu” uključio se i živopisni Milan Živadinović, bivši selektor Srbije koji je u analizi protivnika za televiziji O2 upozorio na “brzinu Šiptara, pardon Švicaraca”.

Ovaj namjerni lapsus zaprepastio je javnost u Švicarskoj, pa visokotiražni Blick piše da se i “bivši srbijanski selektor uključio u provokacije”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas