Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Uspjeh mladog astrofizičara iz BiH: Nagradio ga Barack Obama, mašta da radi u NASA-i

Preporučeno

Koliko god Bosna i Hercegovina imala problema, još čujem dosta lijepih priča o ljudima koji su uspjeli, a prošli su kroz velike izazove. Kako su u Americi pisali o meni i mojim uspjesima, mislim da svako u BiH zaslužuje takvo nešto.

To kaže rođeni Dobojlija Feđa Kadribašić (21), astrofizičar s diplomom američkog Stanforda, koji je prije četiri godine osvajanjem nagrade “Presidental Scholar 2009” izabran među 141 najboljeg maturanta u Sjedinjenim Američkim Državama između tri miliona kandidata, koju mu je dodijelio predsjednik Barak Obama (Barack).

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

Kadribašić je u maju 1992., kao osmomjesečna beba, s porodicom napustio rodni Doboj. Do 1998. porodica je živjela u Njemačkoj, a onda su životni put nastavili u Boca Ratonu na Floridi.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Zahvaljujući svojim uspjesima u SAD-u, dobio je punu stipendiju za Univerzitet Stanford, gdje je nedavno, naravno uspješno, završio školovanje iz oblasti fizike. Ono što ga posebno interesira jesu astronomija i astrofizika.

– Oduvijek su me interesirali svemir i nebeska tijela. Mislim da u svemiru nismo sami. Naš univerzum toliko je veliki, da nije pitanje ima li života, nego samo koja nam je planeta najbliža, a da njoj ima nekog života – kaže Kadribašić.

Upravo se čita:  Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Ovih dana, zajedno s djevojkom, Sarajkom Lejlom, obilazi BiH. Posjetio je i Maglaj, gdje su mu nekada živjeli majka i djed.

– U BiH mi se posebno sviđaju dvije stvari – geologija, s aspekta istraživanja, i nada koju primijetim među mnogim ljudima – rekao nam je Kadribašić, kojeg očekuje doktorski program studija na Texas A&M univerzitetu nedaleko od Hjustona.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

Kaže da ga u narednih pet do sedam godina očekuje mnogo usavršavanja i istraživanja.

– Nakon toga volio bih raditi na nekom fakultetu, nacionalnom laboratoriju ili možda čak u NASA-i – riječi su Kadribašića.

Kadribašić kaže da se kroz školovanje mnogo bavi istraživačkim radom zajedno sa prof. Blasom Kabrerom (Cabrera).

– Rezultati mojih naučnih istraživanja objavljeni su u nekoliko američkih časopisa – dodaje Feđa.

Izvor: Dnevni avaz

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas