Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Šta je hrvatska predsjednica radila u BiH? To je državna tajna

Preporučeno

Kolinda Grabar Kitarović predsjednica RH, sada je i svoj službeni put Bosni i Hercegovini, u maju ove godine, proglasila službenom odnosno državnom tajnom, piše Index.hr.

Naime, Dario Juričan, autor dokumentarnih filmova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli koji sada priprema film o višestrukom Uskočkom optuženiku Milanu Bandiću, upitao je predsjednicu šta je tačno radila u Bosni i Hercegovini od 14. do 16 maja ove godine tokom službenog državničkog posjeta.

Prema službenim podacima Grabar Kitarović posjetila je susjednu zemlju kako bi bila nazočna otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, a sastala se i Draganom Čovićem, članom predsjedništva Bosne i Hercegovine. Juričan je tražio kopiju putnog naloga predsjednice da bi utvrdio s kim se predsjednica još eventualno susrela te je li posjetila još neko od mjesta u BiH. No, dobio je odbijenicu.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

“Putni nalozi predsjednice RH klasificirani su stupnjem tajnosti ‘Ograničeno’”, stoji u rješenju Ureda predsjednice u kojem se pozivaju na Zakon o tajnosti podataka.

“Ured predsjednice RH dužan je voditi računa o potrebi zaštite podataka, kojeg je, kao nadležno tijelo, u propisanom postupku označilo kao klasificirani podatak i za koji je utvrđen stupanj tajnosti, a koji s obzirom na svoj sadržaj ima važnost povjerljivosti i cjelovitosti za svog vlasnika, a osobito u odnosu na štetu po zaštićene vrijednosti koja bi mogla nastati u slučaju njegovog neovlaštenog otkrivanja”, stoji u rješenju koje je dobio Juričan.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

Juričan s druge strane ne želi potvrditi a ni demantirati kako je istraživanje o predsjedničkom posjetu BiH vezano uz pripremu dokumentarca o Milanu Bandiću.

Zakoni su tu da se krše

S druge strane zabrinjava još jedno izbjegavanje zakonskih propisa predsjednice Grabar Kitarović. Naime, Index je više od godinu i pol dana tražio putni nalog službenog putovanja u SAD. Nakon dugotrajnog upravnog postupka Ured povjerenice za informiranje RH donio je odluku kako preslik naloga za službeni put u inozemstvo predsjednice RH ne može biti državna tajna. Juričan bi se tako mogao žaliti na ovo rješenje, a nema sumnje kako će Ured predsjednice ovaj spor izgubiti.

Upravo se čita:  Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Stoga, postavlja se pitanje, čega se sada predsjednica Grabar Kitarović boji da ne želi odati detalje posjete BiH u maju ove godine, pita se novinar Indexa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas