Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Cijene goriva u BiH konačno prate svjetski trend i padaju

Preporučeno

Cijene nafte u svijetu pale su i prošle sedmice te su na najnižem nivou u proteklih nekoliko mjeseci, a sve to zbog straha ulagača da će zbog usporavanja rasta globalne privrede oslabiti potražnja za energentima. Na Londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 4,6 posto – na 66,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 posto – na 56,46 dolara, što je najniži nivo od marta.

Od augusta do početka oktobra cijene nafte snažno su rasle, dosegnuvši najviši nivo u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, nakon što SAD uvedu sankcije na iranski naftni sektor. No, u proteklih šest sedmica cijene nafte potonule su više od 20 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Iako se pad cijena na svjetskom tržištu bilježi već neko vrijeme, mi u Bosni i Hercegovini tek sada smo dočekali da distributeri spuštaju cijene. To je, za sada, za simboličnih pet feninga, ali se građani nadaju da će se taj trend pada i nastaviti.

– Još prošle sedmice pojedine benzinske pumpe snizile su cijene benzina, a ove će sniziti i cijene dizel-goriva. Cijene su i dalje različite na pumpama, s obzirom na slobodno formiranje cijena, a najjeftinije gorivo u Federaciji trenutno je 2,21 KM, kazali su nam iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Iako je najniža cijena u Federaciji 2,21 KM, ona je takva samo na malom broju benzinskih pumpi, dok je na većini cijena 2,36 do 2,41 KM. U Republici Srpskoj, međutim, standardna cijena je 2,25 i 2,32 KM. S obzirom na pravilo o slobodnom formiranju cijena na tržištu, ne možemo nikome tu prigovoriti, ali su građani itekako imali šta prigovoriti distributerima nafte iz BiH, koji su u ranijem periodu, kada je nafta na svjetskom tržištu bila “jeftinija nego ikada”, čak povisili cijene goriva u BiH. Međutim, na to se ovaj put niko nije pobunio zvanično, pa im je prošlo.

Demonstracije

I tako, dok se kod nas niko ne buni kada nam povisuju cijene, bez realnog pokrića, u drugim zemljama to rade. Jedna od njih je Francuska, u kojoj su za vikend organizovani protesti širom zemlje, gdje je skoro 300.000 ljudi zaustavilo saobraćaj. Osim povećanja cijena goriva i visokih cijena putarina, razlog za protest bili su i prekomjerni porezi i gnjev prema političarima i predstavnicima vlasti. Međutim, uprkos njihovim protestima, francuski premijer Edouard Philippe kazao je kako će na snazi ostati povećanje akciza na gorivo. Blokirane su za vikend bile i glavne prometnice u Bugarskoj, gdje su se građani bunili zbog novog udara na životni standard u ovoj najsiromašnijoj zemlji Evropske unije.

Da li će ovi njihovi protesti uroditi plodom ili će sve ostati kako i jeste, ostaje da se vidi, kao i to da li će cijene u našoj zemlji nastaviti da padaju, ako se taj trend nastavi i u svijetu, ili je ovo pojeftinjenje sada samo zamazivanje očiju građanima da ne krenu putem kojim su, naprimjer, Francuzi i Bugari išli proteklog vikenda.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas