Utorak, 30 travnja, 2024

Ako razmišljate o odlasku u Njemačku, nakon ovog upozorenja, razmislit ćete još jednom

Preporučeno

Poslodavci u Njemačkoj redovno “iskorištavaju” strance koje manje plaćaju, zapošljavaju ih bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno, a da im prekovremeni rad ne plaćaju, upozorio je u srijedu njemački Institut za ljudska prava.

Ti su stranci, među kojima su Sirijci i Iračani pristigli 2015., ali i Rumuni, Bugari i Latinoamerikanci žrtve su “nemilog iskorištavanja” na poslu, navodi taj nezavisni institut u godišnjem izvještaju podnesenom u njemačkom parlamentu.

Poslodavci se ne libe isplaćivati strancima mnogo manju platu od minimalne koja je trenutno 8.84 eura bruto po satu. Neki strani radnici moraju raditi i prekovremeno, što im nije plaćeno, ili ih poslodavci smještaju u neprikladnim uvjetima, ističe institut koji je razgovarao s više desetina stranih radnika.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Takve su situacije česte, ističe se, u sektoru graditeljstva, u tvornicama za preradu mesa, ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i u ugostiteljstvu.

U izvještaju se upozorava i na to da stranci često rade bez ugovora o radu i ne dobivaju isplatnu listu za platu, što im otežava eventualno podizanje tužbe na sudu. Njihovi poslodavci ne uplaćuju im ni socijalne doprinose.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”
Ilustracija

“Zapravo, ti ljudi nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se obrate sudu u vezi sa zahtjevima za platu”, izrazila je žaljenje direktorice instituta Beate Rudolf na predstavljanju izvještaja.

Njemačka je 2015. primila oko milion migranata, uglavnom iz Iraka i iz Sirije. Ta je odluka Angele Merkel bila na meti kritike u prilikama uzleta krajnje desnice, pa i u njenom vlastitom taboru, ali su je poslodavci poduprli.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Berlin je nakon toga donio strože zakone o azilu koji pomažu da se drastično smanji broj novih zahtjeva za azil.

Njemačka je od januara do kraja oktobra 2018. zabilježila 158.000 zahtjeva za azil, što je daleko manje nego u 2016. kada ih je imala 750.000.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas