Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Japanci se zanimaju za koride na Čevljanovićima i Grmeču: Besim Gljiva putuje u Japan

Preporučeno

Besim Gljiva, predsjednik Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova BiH (SKUBB BiH), danas putuje u daleki Japan. Razlog njegovog putovanja u Zemlju izlazećeg sunca je više nego zanimljiv.

– U Japan idem na poziv grada Isena, koji je poznat kao jedino mjesto u kojem se u ovoj zemlji održavaju borbe bikova. Ovo je veliko priznanje za moj rad, ali i za sve uzgajivače bikova u našoj prelijepoj Bosni i Hercegovini. Drago mi je što ću imati priliku da se upoznam sa ljepotama Japana i razmijenim iskustva sa stanovnicima Isena. Imat ću priliku upoznati organizatore koride u Isenu i njihovu arenu. Domaćin će mi biti Akira Okubo, gradonačelnik Isena, grada u prefekturi Kagoshima, kojeg smo u julu ugostili u našoj Bosni. Gradonačelnik Isena putem ambasade Japana u našoj zemlji stupio je u kontakt sa SKUBB BiH. Upravo to je i bio razlog uvezivanja sa Bosnom i Hercegovinom, jer je to kod njih drevna tradicija koju njeguju. Prije svega zanimali su se za koride na Čevljanovićima i Grmeču. Obradovani su što je naš Savez multietničan i što djeluje na prostoru cijele BiH, nakon posljednjih nesretnih dešavanja u našoj zemlji. Nedavno sam bio i gost ambasadora Japana Hideyuki Sakamota, koji je izrazio nadu da će se prijateljski odnosi između BiH i Japana dalje razvijati putem sporta i borbi bikova – kaže Besim Gljiva.

Upravo se čita:  Nevjerovatna priča Bosanca Almira: Prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione
Gljiva u gostima kod ambasadora Japana Hideyuki Sakamota

U okviru dolazećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., grad Isen postao je „grad domaćin“ koji će bodriti sportiste iz BiH tokom igara. Sporazum o saradnji bit će potpisan 21. septembra između grada Isena, Olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova.

Gljiva i Srdic sa Akirom Okubom

– Ceremoniji će prisustvovati OK BiH, naš ambasador u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana. Pokušat ću da što bolje predstavim BiH, a drago mi je da nas je povezala bosanska korida. Naravno, treba se zahvaliti i ambasadoru Siniši Berjanu koji je bio jedan od pokretača ovog novog prijateljstva. Zanimljivo je i to da smo jedini Savez koji je u sklopu organizacije Olimpijade u Japanu pozvan da bude gost, iako u samoj BiH veliki broj građana ovaj sport nipodaštava. Japanci su vjerovatno to što jesu, najbogatija zemlja na svijetu upravo zbog ljubavi prema svojoj zemlji. Valjda i mi to nekad shvatimo – zaključuje na kraju Besim Gljiva te dodaje da je jedan od putnika u Japan trebao biti i poznati komentator korida Milenko Srdić, ali iz tehničkih razloga nije uspio ispuniti svoj životni san.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Komšije ponovo šopinguju kod nas

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH, potvrđuje podatak da je za prva tri mjeseca ove godine...

Još vijesti za vas