Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Grabar-Kitarović odgovorila Komšiću: Nije problem u svojatanju teritorija, nego u majorizaciji Hrvata

Preporučeno

Predsjednica susjedne Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je u petak optužbe o navodnom svojatanju teritorija Bosne i Hercegovine za što ju je zbog izjave o Hrvatskoj “od Visa do Kupresa” optužila Demokratska Fronta.

“U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda”, navodi se u reakciji iz ureda hrvatske predsjednice.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, Demokratska fronta (DF) čiji je osnivač i predsjednik Željko Komšić, optužila je u Kolindu Grabar-Kitarović da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH optuživši je da je Kupres opisala kao dio Hrvatske.

“Vara se svako onaj koji će pomisliti da je u pitanju nepoznavanje zemljopisa. Naravno da nije. U pravu je svako onaj koji ovu izjavu tumači kao direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz DF-a.

Upravo se čita:  "Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod": Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

Kazali su kako ovakvu “skandaloznu” izjavu ne može ništa opravdati pa ni trka za novi mandat, te da izjava dovodi u pitanje sveukupne odnose dvije suverene zemlje:

“Toliko o ispraznim frazama i iskrenim namjerama susjedne nam Hrvatske i njene zvanične politike da će učiniti sve kako bi i BiH postala članicom europske porodice.”, dodali su iz DF-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas