Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Otkriće novih podzemnih prahistorijskih tunela u Visokom

Preporučeno

Ovim je otkriven šesti ulaz u prahistorijske podzemne tunele na širem području Visokog – saopšteno je iz Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’

Početkom novembra 2019. došlo je do novog velikog otkrića u Bosanskoj dolini piramida. Formiran je tim za prospekciju koji je konstatovao postojanje većeg broja vještački pravljenih tunela koji se pružaju u svim smjerovima te suhozidova.

Prosječna visina tunela je bila oko 100 cm. Novi tuneli ‘Ravne 4’ nalaze se 300 metara južnije od tunela ‘Ravne 3’ i za toliko su bliži Bosanskoj piramidi Sunca. Nesumnjivo, riječ je o istoj tunelskoj mreži koja se pruža ispod čitave Bosanske doline piramida. Ekipa je napravila prvi dokumentarni film o otkriću.

Odlične energetske karakteristike, sretan tim i uzbudljiva vremena.

Ovim je otkriven šesti ulaz u prahistorijske podzemne tunele na širem području Visokog. U proteklih 14 godina Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ pronašla je ulaze u ‘KTK tunele’ i očistila 150 metara, ulaz u tunele Ravne i do sada je očišćeno i podgrađeno 2.400 metara, tunele ‘Ravne 2’ od kojih je 30 metara otvoreno, Ljekovite tunele (65 metara) i ‘Ravne 3’ tunele (ukupno 110 metara). Za sada se tuneli pružaju ispod bosanskih piramida u dva nivoa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas