Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

“U Švicarskoj živim godinu i po. Dio familije mi se počeo javljati da im pomognem. Nisam dosad nikome ni cent poslao, nit planiram”

Preporučeno

Mnogi bh. građani nezadovoljni situacijom u državvi napustili su BiH. Većina ih je novu adresu pronašla u Njemačkoj. Neki su završili u Austriji, Švedskoj, Francsukoj, Švicarskoj…

Jedan bh. građanin koji se vjenčao državljankom Švicarske odlučio je da podijeli svoje iskustvo. Svoju priču objavio na jednom od foruma, a prenosimo je u cijelosti:

“Ja sam se oženio sa Švicarkom prije godinu dana i od tad živim u Švicarskoj. Imam BiH pasoš koji je non-eu i bila mi je jako teška procedura sklapanja braka. Svako malo išao sam u policiju na ispitivanja zašto sam ovdje, da li se želim samo zbog papira, da screenshotujemo naše razgovore na viber/whatsapp, min 10. papira iz bosne sa apostile pečatima i prevodima od policije do suda dal sam osuđivan/kažnjavan. Pa se onda svi čude kako ja dobro pričam njemački, gdje sam naučio, sumnjaju da sam bio već na crno dugo pa tako naučio (a naučio u Bosni sa TV-a + gramatika škola + radio u call centru na njemačkom). Pa stalni razgovori po policiji, prvo ispituju za Pink Pantere neke, kad to reće upišah se u gaće od smijeha dokle su spremni gluposti pitati. I kada se sve to završilo, zaposlio se kao office IT support, odnosno ideš na teren i ‘dižeš’ windowse, popravljaš office aplikacije, ubacuješ ‘signature’ u mailove od firmi, ono dosta su tehnički neuke firme te odnosno njihovo osoblje.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Ja sam izašao na 4800CHF platu, žena ima 4500CHF za neko arhiviranje dokumenata. Što znači total u kuću uđe 9300 CHF mjesečno na ruke.To je nekih 16300KM mjesečno kad pretvoriš u bosanske marke, ljudi se prepadnu kad u bosni kažeš da imaš ta primanja a zapravo i u Švici živim od plate do plate samo na boljem standardu. Stan mali plaćamo 1500 CHF, Internet 1gb fiber 200CHF, dva mobitela sa dvije pretplate 180CHF, 5 malih vrećica za smeće 25 CHF (tako naplaćuje općina), lizing za auto 800 CHF… ima tu troškova. Hrana je jako skupa, da dvoje ode u restoran i da jedete nešto nikad ne izađe račun ispod 70CHF a ne uzimamo vina i to jer ne pijemo… Obično neki steak, filete i cola/sprite.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Planiramo se seliti u drugi kanton, jer je ovaj jako dosadan. Sad se svađamo, ona hoće da živi kraj nekog jezera poput Luzerna, Ženeve, Ciriha a ja hoću da živim u Baselu jer je tu aerodrom (wizz air do tuzle). Tako da vidit ćemo ko će pobjedit, a i beba je na putu. Sve sam web stranice svoje zapustio, radim samo domaning. Kupujem skupe domene pa ih prodajem još skuplje. A i beba je na putu tako da eto još jednog izvora troška haha. Sve u svemu ljepše i zdravije mi je živiti u Švicarskoj nego u Bosni i Hercegovini zbog mentaliteta naroda. Ni u Bosni mi ništa nije falilo, osim duševnog mira”, kazao je ovaj forumaš i dodao:

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

“Sve zavisi kako živiš, da li ideš u izlaske svaki dan ili petkom i subotom. Mi na hranu i odjeću ne pazimo, na to najviše ode. I kad sve u totalu saberemo-oduzmemo, na kraju mjeseca zadnji dan nam ostane po 100CHF dok sutradan uplate novu platu.

Još jedna nuspojava je da vas cijela familija počinje mrziti, a drugi dio familije vam se odjenom počinje javljati da im pomogneš sa western unionom. Nisam dosad nikom ni cent poslao, nit planiram.

Mama i brat rade, imaju odličan posao u Bosni, ne treba im. Ostali me ne zanimaju. Ipak sad sam “ufurani gad iz Švicarske””, dodao je on.

Foto: Screenshot

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas