Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Milorad Dodik: Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću

Preporučeno

Dobar dio konferencije za medije posvetio je hvaljenju upravo Aleksandra Vučića, njegove politike i odnosa spram regionalne politike. Glavni grad BiH nazvao je “muslimanskim Sarajevom” ističući da se putem institucija sistema donose odluke koje nisu u skladu s Dejtonom.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je održao konferenciju koju je posvetio hvaljenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Konferenciju su obilježile i priče o “muslimanskom Sarajevu”, “muslimanskim liderima”, “satanizaciji Srba”, “islamskom uređenju društva” i slično.

Dodik se osvrnuo na jučerašnji sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića navodeći da su poruke nakon sastanak bili napad na RS i sve što je srpsko. Kako kaže, njihovi napadi su i napadi na Srbiju koja smeta Bakiru Izetbegoviću.

Istakao je da ovim liderima najviše odgovara nestabilna Srbija i da su zbog toga pričali loše o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Rekao je da Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću i da Banja Luka nikada nije bila šeher.

Upravo se čita:  Objavljena snimka s mjesta gdje je pao helikopter iranskog predsjednika

Dodik je na današnjoj press konferenciji poslao opasne poruke i pritom stao u odbranu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Banja Luka nije šeher i nikada neće biti šeher. Banja Luka je srpska i pripada Srbima. Ona više pripada Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću. U muslimanskom Sarajevu vlada sećijska politika i oni smatraju da smo mi u RS-u politička nedonoščad – kazao je Dodik i dodao:

– U RS-u ne postoji plan o secesiji. Ne postoji nijedna odluka o tome. Mi preferiramo izvorni Dejton.

Ponovio je mantru da je neko u Srebrenici “pokušao ubiti predsjednika Srbije” dodajući kako je Vučić uvijek imao državnički stav, odnosno da je radio na očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dobar dio konferencije za medije posvetio je hvaljenju upravo Aleksandra Vučića, njegove politike i odnosa spram regionalne politike. Glavni grad BiH nazvao je “muslimanskim Sarajevom” ističući da se putem institucija sistema donose odluke koje nisu u skladu s Dejtonom.

On je rekao da RS ne planira secesiju i da o tome nema govora u ovom entitetu, ali da mnogi u svijetu smatraju kako je BiH propala država s čim se i on slaže.

Upravo se čita:  Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

“Razumijem ove u Sarajevu da nisu sretni zbog toga”, rekao je Dodik dodajući da su Izetbegović, Radončić i Komšić “muslimanski lideri” koji imaju podršku OHR-a, a koji se oglasio odmah nakon sastanka.

Pričao je i o navodnoj “satanizaciji Srba”, podrški međunarodne zajednice “muslimanskim zahtjevima”, podršci Islamskoj deklaraciji čiji je autor Alija Izetbegović, deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA) i tako dalje.

“RS nema nijedan takav dokument. Postoje izjave političara, a ja i ovaj put kažem da je naš primarni cilj Dejton, da Srbija bude snažna, stabilna i jaka. Mi smo zagledani u Srbiju i više vjerujemo Srbiji nego BiH. To su naši legitimni politički stavovi”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da mržnja Sarajeva prema Srbiji i RS-u je glavni problem, ali i da su Bošnjaci od Srba naslijedili Sarajevo i Tuzlu te da bi sada širili na Banja Luku.

Upravo se čita:  Štednja u BiH iznosi čak 14 milijardi KM: Uz minimalna primanja penzionera i prosječne plate radnika

Podsjećamo, da je visoki predstavnik Valentin Inzko u intervjuu za Al Jazeera Balkans, kazao da je crvena linija, koja je spominjana u zajedničkoj izjavi lidera SDA, DF-a i SBB-a Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića ono što se desilo u području pravosuđa.

“Crvena linija je kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o poljoprivrednom zemljištu. Zamislite kada bi neko na otoku Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Macron bi odmah poslao vojsku. Oni su dakle prešli crvenu liniju. Ustavni sud je temelj svake države i odluke se moraju implementirati. Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik”, kazao je Inzko za AJB.

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas