Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Novo ublažavanje mjera: Najavljeno otvaranje kafića i restorana u FBiH

Preporučeno

Da bi smanjili rizik od pojave boelsti, važne su rane preventine mjere. Važno se pridržavati standardnih mjera kao što je pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa.

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa rekao je da je u protekla 24 sata testirano 454 uzorka od kojih je 12 pozitivno.

– Novi slučajevi su zabilježeni u SBK, ZDK, ZHK i HNK. -U FBiH je do sada testirano ukupno 18.476 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 932 osobe. Prema spolnoj strukturi, žene čine 55, a muškarci 45 posto. Najviše je zaraženih na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (262), Zeničko-dobojskog kantona (190), Kantona Sarajevo (114), Unsko-sanskog kantona (90), Zapadno-hercegovačkog (86), Tuzlanskog (81), Srednjobosanskog (43) i Kantona 10 (41), Bosansko-podrinjskog (22), te Posavskog kantona (3). Tenutno su hospitalizirana 34 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima. Ukupno je oporavljeno 385 pacijenta. Preminule su 33 osobe – rekao je Musa.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Dodao je da su u proteklom periodu u Maglaju službe vrlo brzo reagirale i slučaj stavili pod kontrolu.

Sanjin Musa

– Sve više uviđamo koliko je važna javno-zdravstvena infrastruktura. Da bi smanjili rizik od pojave boelsti, važne su rane preventine mjere. Važno se pridržavati standardnih mjera kao što je pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa.

Upravo se čita:  Spremite se na povratak ljetnih temperatura

Na pitanje da li imaju jasne smjernice za trgovce i kupce u BiH, kao što postoje u zemljama regije, dr. Musa je odgovorio da je preporukama o sprječavanju infekcije u trgovinama, frizerskim salonima i drugim uslužnim djelatnostima, Federalni zavod za javno zdravstvo objavio na svojoj stranici.

– Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najbinije je spriječiti pojavu infekcije, svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na trgovinama, a u narednoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi, otvaranje ugostiteljskih objekata – kazao je Musa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas