Srijeda, 1 svibnja, 2024

Ugrožena radna mjesta radnika iz BiH u Njemačkoj

Preporučeno

Iz Komore pozivaju bh. vlasti, odnosno nadležne, da obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj sa inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i obezbijedi da u skladu s odredbama istog, osigura nastavak nesmetanog rada.

Predsjednik Privredne Komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić zatražio je od Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ministarstva vanjskih poslova BiH da “pruže podršku u rješavanju gorućeg problema sa kojim se suočava građevinski sektor Bosne i Hercegovine u Njemačkoj”.

Kako ističu iz Privredne komore FBiH, realizacija ugovorenih poslova u SR Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, je onemogućena iz razloga što je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu zbog pojave koronavirusa obustavila rad 17. marta 2020.godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

Upravo se čita:  Pelet se prodavao i po 1.000 KM, evo koliko danas košta

– Privrednici se suočavaju sa problemima upućivanja ‘detaširanih’ uposlenika iz BiH u Njemačku jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize. S obzirom na trenutna dešavanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje njemačke ambasade-ureda za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Firme koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizirati ugovorene poslove – ističe se u pismu upućenom navedenim institucijama.

Upravo se čita:  Pelet se prodavao i po 1.000 KM, evo koliko danas košta

Osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, kako se dodaje, firme odustaju od ugovaranja novih poslova, “što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma”. Iz Komore pozivaju bh. vlasti, odnosno nadležne, da obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj sa inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i obezbijedi da u skladu s odredbama istog, osigura nastavak nesmetanog rada.

Upravo se čita:  Pelet se prodavao i po 1.000 KM, evo koliko danas košta

Ugled i reference građevinske operative BiH, kako se ističe, sticane od 1972. godine, dovedene su u pitanje, a 2.000 radnih mjesta koja u ovom trenutku garantuje spomenuti međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, je ugroženo, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni.

– Vjerujemo da ćete uvažavajući navedeno, u što je moguće kraćem roku, kontaktirati nadležne njemačke institucije i podržavajući ovu inicijativu osigurati i očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma, a time radna mjesta koja zavise od njegovog provođenja – naglašeno je.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas