Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Hrvatska otvara granice za građane BiH: Evo ko može ući u susjednu državu bez samoizolacije

Autor:Index.hr

Preporučeno

Ministar Božinović je ocijenio da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Brisela još očekuje.

Štab civilne zaštite Hrvatske donio je danas Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza te zemlje.

Zemlje EU od sutra otvaraju granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH jer, kako je u Petrinji rekao ministar Davor Božinović, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije.

Upravo se čita:  Zaove napale i pretukle snahu pa je istjerale iz bratove kuće

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se na državljane EU, odnosno države članice šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članove njihovih porodica te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem ili onima koji imaju nacionalne dugoročne vize.

– Bili smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Šengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i sličnih neodgodivih poslova. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije Enter Croatia – rekao je Božinović.

Upravo se čita:  Kazne i do 1.000 eura: Grad na Jadranu zabranio šetnju u kupaćim kostimima, stop i za električne trotinete u šetališnim zonama

Ocijenio je da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Brisela još očekuje.

– Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH – rekao je ministar.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

– Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH – rekao je i ocijenio da štabovi u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.

EU objavila listu

Podsjetimo, Evropska komisija objavila je danas preporuku po kojoj će građani 15 zemalja moći slobodno putovati u države članice EU.

Kako je i ranije saopćeno, listu trećih zemalja čine: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas