Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Složni vijećnici HDZ i SDA: Grad u BiH zabranio rad nedjeljom

Preporučeno

Pandemija je ubrzala donošenje odluke o kojoj se i prije raspravljalo jer neradna nedjelja bila je san mnogih zaposlenih, posebice u trgovinama.

Nedjelja će za trgovine, internetske klubove i kladionice u Kiseljaku biti neradna. Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području općine Kiseljak, većinom glasova, 16 od ukupno 23 vijećnika, izglasalo je Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici, piše Večernji list BiH.

Uz odluku o neradnoj nedjelji, usvojen je i amandman Kluba vijećnika SDA kojim je, osim dežurne apoteke, nedjeljom, sa skraćenim radnim vremenom, omogućen rad benzinskim pumpama, pekarama i mesnicama.

Upravo se čita:  Majka pronašla sina mrtvog: "Imao je povrede na glavi"

Benzinske pumpe u Kiseljaku nedjeljom će raditi do 16 sati, pekare do 14, a mesnice do 12 sati. Odluka o neradnoj nedjelji dobila je potporu Kluba vijećnika HDZ-a BiH, njih 11, te većine iz Kluba vijećnika SDA.

Izuzetak je bio Izudin Dahija, a jedna od vijećnica ovog Kluba, koji ima sedam vijećnika, nije bila na sjednici. Protiv odluke bili su vijećnici opozicionih stranaka, dva vijećnika SDP-a i DF-a bila su protiv, a dvojica vijećnika HSP-a BiH tradicionalno suzdržana.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Obrazloženje onih koji su bili protiv jest da vrijeme nije pogodno za dodatno ograničavanje rada.

Ipak, uz podršku većine u Općinskom vijeću, Kiseljak se pridružio sad već brojnim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini koje su od početka pandemije koronavirusa donijele odluku o neradnoj nedjelji, u sadašnjim okolnostima, prije svega, kako bi onima na koje se odnosi omogućile poduzimanje mjera nužnih za suzbijanje širenja bolesti.

Upravo se čita:  Najavili raniju isplatu aprilskih penzija

Pandemija je ubrzala donošenje odluke o kojoj se i prije raspravljalo jer neradna nedjelja bila je san mnogih zaposlenih, posebice u trgovinama.

Naravno, izuzetaka koji su svojim radnicima davali mogućnost izbora, plaćali im posebno rad nedjeljom je bilo, ali u Općinskom vijeću, nakon široke javne rasprave, bilo je više ruku za neradnu nedjelju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Isplata penzija za korisnike u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje u subotu, 4. maja, nezvanično je potvrđeno za portal...

Još vijesti za vas