Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Armenska vojska gađa naselja srbijanskim raketama

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Ranije je službeni Beograd navodno priznao da je “minobacače i municiju vrijedne nekoliko miliona dolara u Armeniju izvezla privatna firma”.

Armenska vojska koristi rakete 122 mm G-2000 srbijanske proizvodnje za gađanje naselja u regiji Fizuli.

Prema internetskoj stranici „Azeri Defense“ u Fizuliju, ostatke projektila koje su armenske oružane snage ispalile iz raketnih bacača BM-21 Grad u dvorišta civila u gradu Horadiz proizvela je srbijanska firma „EDePro“.Av

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Prema katalogu EDeProa, G-2000 je trenutno raketa najvećeg dometa na tržištu. Kompatibilna je s raketnim bacačima G-2000, BM-21 Grad i RM-70.

Foto: Azeri Defense

Ukupna težina projektila je 69 kilograma, težina bojeve glave 19,1 kg, maksimalna brzina leta 1100 m / s, maksimalan domet 40,2 km.

Treba napomenuti da je uoči borbi u julu pokrenuto pitanje prodaje oružja Srbije Armeniji. Službeni Beograd navodno je priznao da je “minobacače i municiju vrijedne nekoliko miliona dolara u Armeniju izvezla privatna firma”.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

Ostaje da se vidi je li to oružje prebačeno zvaničnoj Armeniji ili direktno separatističkom režimu u Nagorno-Karabahu, pišu mediji u Azerbejdžanu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas