Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ovo će se odraziti i na građane Bosne i Hercegovine u dijaspori: Angela Merkel u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera tokom Božića i Nove godine

Preporučeno

NJEMAČKA – Merkel je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom za vrijeme Božića.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, Akademija nauka Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za uvođenje još strožijih mjera za suzbijanje širenja zaraze virusa korona s obzirom na to da “light lockdown” nije dao željene rezultate.

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

Upravo se čita:  Državljani BiH u Njemačkoj ukrali bicikle vrijedne 120.000 eura: Uhvaćeni su, policija objavila kako su "radili"

– Moramo ući u čvrsti lockdown što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni – rekao je Lauterbach, prenosi “Večernji list”.

Foto: Agencije

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedam dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj su zabrinuti, jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica, kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga što je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

Mjera bi se odrazila na bh. dijasporu

Angela Merkel je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom za vrijeme Božića. To znači da, ako se odluka donese, i mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

– Hoćemo li se nekada, sa pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana – zapitala se kancelarka.

Ona je iznova kritikovala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

– Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa – rekla je Angela Merkel.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas