Utorak, 30 travnja, 2024

Isplivali novi detalji istrage u slučaju “Dženan Memić”: Kome je Alisnin otac Zijad iznajmio Golf i Renault koji su snimljeni u blizini mjesta zločina

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Nezvanično, istražitelji iznova provjeravaju detalje snimka koji je skinut s videonadzora Kuvajtske rezidencije za 8. februar 2016. godine. Tu se vidi Golf 4 sive boje koji tačno u 22.17 sati ide iz pravca Vrela Bosne prema hotelu „Casa Grande“ i mjestu, gdje je povrijeđen Dženan.

Kako je ranije najavljeno istraga Tužilaštva BiH o zataškavanju ubistva Dženana Memića koje se dogodilo 8. februara 2016. godine proširena je na još najmanje pet osumnjičenih, javlja “Avaz.ba”. Također, u dosadašnjem istražnom postupku Tužilaštvo BiH je odobrilo potpunu zaštitu za ukupno pet svjedoka u ovom predmetu, te je time otklonjen njihov osjećaj straha.

Sud BiH odbio je žalbe branilaca pritvorenih Zijada Mutapa i Hasana Dupovca na rješenje o produženju pritvora za još dva mjeseca.

U međuvremenu su se pojavili novi navodi teorije slučaja koje Tužilaštvo BiH provjerava, a tiče se kretanja pojedinih sigurnosno interesantnih osoba i vozila kojima su upravljali kritične noći kada je Dženan zadobio povrede, koje će se kasnije ispostaviti kao smrtonosne.

Kako nezvanično saznaje “Avaz”, istražitelji iznova provjeravaju detalje snimka koji je skinut s videonadzora Kuvajtske rezidencije za 8. februar 2016. godine. Tu se vidi Golf 4 sive boje koji tačno u 22.17 sati ide iz pravca Vrela Bosne prema hotelu „Casa Grande“ i mjestu, gdje je povrijeđen Dženan. Isto vozilo se u 22.37 ponovo vraća u pravcu Vrela Bosne, i na istom snimku se u 22.31 vidi kombi koji se kreće u pravcu Vrela Bosne i skreće u ulicu Jasike. Informacija koja je šokantna, a koju provjerava Tužilaštvo BiH je da na ovoj kameri nije bilo podešeno zimsko vrijeme?

Upravo se čita:  Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić kazao nam je da je fizički nemoguće da se jedna osoba u istom momentu nalazi u tri različita vozila.

– To sam ja naveo u završnoj riječi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Time je do apsurda dovedena navodna istraga sarajevskog tužilaštva. Prema izjavi svjedoka Vehbije Seferovića zvanog Cakani i njegove supruge Emine Bošnjaković, kritične noći su se vozili u Golfu 4 sive boje. Slijedeću nelogičnost nalazimo u izjavi policijskog službenika PU Ilidža Velibora Ristivojevića, a on je kritične prilike neposredno prije mjesta ubistva Dženana zaustavio, kontrolisao i vratio nazad Golf 2, u kojem su bila dva muškarca romske nacionalnosti, otac i sin, koji imaju isto ime i prezime, odnosno Vehbija Seferović, a nakon toga je saznao od kolege Elvedina Boje, također policajca PU Ilidža, koji je tada s njim bio na licu mjesta, da on lično poznaje Vehbiju Seferovića zvanog Cakani – pojasnio je Feraget.

Upravo se čita:  Nesreća kod Srebrenika: Uništeno vozilo EUFOR-a

U prilog ovim tvrdnjama ide i izjava S.E., maloljetne kćerke Ljube Seferovića (dva puta oslobođen krivice za izazivanje navodne saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan povrijeđen op.a.) kobne noći u kombiju su na prednjem sjedištu sjedili njen otac Ljubo, majka Vasvija i njihov rođak Vehbija Seferović zvani Cakani. Dakle, radi se o istom periodu, samo su vozila različita.

Novo svjetlo na istragu baca i pojava videosnimka u koji je novinar „Avaza“ imao uvid, a koji je skinut s video nadzora džamije u Lužanima, a na njemu se u 21.28 sati vidi BMW plave boje koji ide u pravcu Velike aleje, a kojim upravlja Dženan, a na mjestu suvozača sjedi Alisa. Ovaj snimak potvrđuje da su Dženan i Alisa već u 21.30 sati bili na mjestu gdje se napad dogodio, a ne sat kasnije.

– Da su Alisa i Dženan u to vrijeme viđeni u vozilu mogu potvrditi svjedoci koji su poznati Tužilaštvu BiH. Ovaj detalj će biti od ključne važnosti u nastavku istrage Tužilaštva BiH. Potrebno je utvrditi šta se događalo u tih sat – kaže Feraget.

Kako nezvanično saznajemo tužilac će navodno saslušatu i još neke članove porodice Alise Mutap o okolnostima i saznanjima o kritičnoj večeri kada je Dženan povrijeđen.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

– Radi se na identifikaciji za sada nepoznate osobe koja je bila u društvu Zijada Mutapa ispred Klinike urgentne medicine KCUS-a, gdje su se ljekari borili za Dženanov život – kaže Feraget.

Također, radi se na provjeri gdje i kada je Vehbija Seferović navodno imao saobraćajnu nesreću sa Golfom 4 sive boje, te izvršiti provjere u „Rent a Car“ agencije Zijada Mutapa o iznajmljivanju Renault Scenica (E47-A-410).

– Policajac Edin Grabovica je inače, izjavio da je provjerom utvrđeno da je sivog Golfa 4 Vehbija Seferović iznajmio u ”Rent a Car” agenciji koja je vlasništvo Alisinog oca Zijada. Nije jasno zašto nije provjereno u MUP-u KS gdje je i kada je Vehbija Seferović mao saobraćajnu nesreću sa Golfom 4 sive boje, ako policajac Grabovica tvrdi da je provjerom utvrđeno da je taj Golf Vehbija Seferović zvani Cakani iznajmio od „Rent a Car“ agencije, vlasništvo Alisinog oca Zijada. Također, uopće nije utvrđeno da li je Vehbija Seferović zaista imao saobraćajnu nesreću s Golfom i da li je iz određenih razloga i ova saobraćajna nesreća izmišljena. Također, nikada nije utvrđeno gdje se to vozilo sada nalazi i ko ga koristi – zaključuje Feraget.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas