Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Putinovo izlaganje o Bosni i Hercegovini neće se svidjeti Dodiku: Suverenitet i integritet osnovni je uslov za izgradnju moderne države

Preporučeno

Putin se tokom svog izlaganja dotakao i Bosne i Hercegovine, te je naglasio da Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

Ambasador BiH u Rusiji, Željko Samardžija, danas je zajedno sa još 22 novopridošla ambasadora u Rusiji, predao akreditivna pisma predsjedniku ove zemlje, Vladimiru Putinu.

Putin se tokom svog izlaganja dotakao i Bosne i Hercegovine, te je naglasio da Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

– Važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu daje se razvoju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Cilj nam je da aktivno doprinesemo daljem jačanju bilateralnih kontakata u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi. Kao državni garant mirovnog sporazuma zaključenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za striktno poštovanje dejtonskih principa, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Vjerujemo da je ovo osnovni uslov za izgradnju istinski moderne i demogratske Bosne i Hercegovine, rekao je Putin nakon primanja akreditivnih pisama.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

Ruski predsjednik je potom naglasio da ambasadori mogu računati na pomoć od strane Rusije, kao i na iskren interes sa sprovođenje zajedničkih projekata iz političkih i poslovnih krugova.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas