Utorak, 30 travnja, 2024

Pretresi na Američkom univerzitetu u Tuzli zbog diplome direktora OSA-e

Preporučeno

Prema informacijama “Istrage”, Oleg Čavka sumnjiči vlasnika Američkog univerziteta u BiH da ja “omogućio stjecanje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću”, koji je, potom, na osnovu te diplome, “oštetio budžet BiH za iznose svojih plaća koje je primao kao direktor OSA-e”.

Policija pretresa i stan vlasnika Američkog univerziteta Denisa Prcića. Oleg Čavka sumnjiči vlasnika Američkog univerziteta u BiH da ja “omogućio stjecanje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću” koji je, potom, na osnovu te diplome, “oštetio budžet BiH za iznose svojih plaća koje je primao kao direktor OSA-e”.

Službenici MUP-a Tuzlanskog kantona vrše pretrese na najmanje četiri lokacije u Tuzli, a na jednoj od njih živi Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH, saznaje Istraga.ba. Osim Prcićevog stana, policija pretresa i prostorije u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u kojima je smješten Američki univerzitet. Pripadnici MUP-a TK pretresaju i stan jedne od uposlenica tog univerziteta.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Pretresi se vrše po naredbi Suda BiH, izdatoj na osnovu zahtjeva državog tužioca Olega Čavke. Još nije poznato da li će Prcić biti lišen slobobode. No, sudeći prema angažiranosti Tužilaštva BiH, očekuje se njegovo hapšenje. Prema informacijama “Istrage”, pretresi su tempirani za petak kako bi o pritvoru odlučivao dežurni sudija Suda BiH Stanko Blagić, koji je, zapravo, odani kadar Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika VSTV-a, koji sada obavlja funkciju savjetnika Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Prema informacijama “Istrage”, Oleg Čavka sumnjiči vlasnika Američkog univerziteta u BiH da ja “omogućio stjecanje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću”, koji je, potom, na osnovu te diplome, “oštetio budžet BiH za iznose svojih plaća koje je primao kao direktor OSA-e”.

Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Čavka, formirao je predmet protiv Denisa Prcića nakon što je direktor OSA-e članovima Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom te agencije dostavio diplomu Američkog univerziteta. Prethodno je Inspektorat Republike Srpske, u novembru 2019. godine, na zahtjev Tužilaštva BiH, poništio Mehmedagićevu faklultetsku diplomu stečenu na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci. Međutim, godinu kasnije, Okružni sud u Banjoj Luci presudio je da je rješenje Inspektorata RS o piništavanju diplome bilo nezakonito, čime je cijeli slučaj vraćen na početak. Nakon što mu je propao banjalučki slučaj, Čavka je pokrenuo istragu protiv Američkog univerziteta u Tuzli i to je jedan od razloga zbog kojih su jutros počeli pretresi na nekoliko lokacija u tom gradu, piše Istraga.ba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas