Utorak, 7 svibnja, 2024

Prava ludnica, malinari zadovoljno trljaju ruke: Maline u BiH dostižu nevjerovatnu cijenu, evo za koliko ih otkupljuje firma iz Kiseljaka

Preporučeno

Ovogodišnji rod malina ipak nije onakav kakav su proizvođači očekivali jer je loše vrijeme u februaru i martu utjecalo na ovogodišnji prinos.

Otkupne cijene maline gotovo svakodnevno rastu i dostižu nevjerovatne iznose. Kompanija Orange Plus iz Kiseljaka je u novoj obavijesti kooperantima objavila nove cijene koje premašuju 6 KM po kilogramu.

Ovaj otkupljivač nudi 6,45 KM po kilogramu za sortu Miker sa uključenim PDV paušalom i prevozom, a 6 KM bez paušala i prevoza, te 6,135 KM po kilogramu za sortu Vilaamet sa PDV-a paušalom i prevozom, a 5,70 KM bez PDV paušala i prevoza.

Upravo se čita:  Poznati detalji: Wizz Air povećava broj letova iz Tuzle

Kada se prisjetimo da su prije dvije-tri godine otkupne cijene maline pale na 1 KM po kilogramu zbog čega su mnogi napustili ovaj vid proizvodnje, sadašnje cijene izgledaju fantastlčno.

Cijenu maline diktira tržište, a prema saznanjima proizvođača razlog za više cijene je podbačaj berbe u Poljskoj i Čileu.

Ovogodišnji rod malina ipak nije onakav kakav su proizvođači očekivali jer je loše vrijeme u februaru i martu utjecalo na ovogodišnji prinos.

Upravo se čita:  Oprez: Za danas upaljen meteoalarm - evo kakvo će nam vrijeme biti do vikenda

Ipak, kvalitet je, kako tvrde, jako dobar.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zeničanka pala sa prozora stana, životno ugrožena, prevezena na KCUS

Četrdesetdevetogodišnja P. E. iz Zenice pala je danas oko 10.30 sati sa prozora stana na drugom spratu, zgrade u...

Još vijesti za vas