Utorak, 30 travnja, 2024

Otvoreno pismo Derve Sejdića, traži izvinjenje od Christiana Schmidta: Ovakve komentare najmanje sam očekivao od Vas

Preporučeno

Sejdić misli kako diskriminatorsku odrednicu Izbornog zakona treba mijenjati tako da pripadnici nekonstitutivnih naroda imaju parvo da budu zastupljeni u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu povodom njegovih nedavnih izjava.

-Poštovani Visoki predstavniče gospodine Schmidt, ja sam državljanin i građanin Bosne i Hercegovine i nisam pripadnik jednog od tri ‘konstitutivna naroda’. Pripadam građanima BiH u okviru ustavne kategorije ‘Ostali’ sa pravom da biram, ali bez prava da budem biran na poziciju člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jer sam Rom, naveo je.

Ovu institucionalnu diskriminaciju Visoko sudsko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 22.12.2009. godine konstatuje u svojoj presudi i nalaže državi BiH da Ustav i Izborni zakon uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je preporuka Vijeća Evrope, Venecijanske komisije i drugih evropskih institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

-U BiH, najvećim dijelom na teritoriji Federacije BiH, živi oko 350.000 – 400.000 građana, državljana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, na koje Vi u svojoj izjavi i komentarima zaboravljate, odnosno eliminišete kao važan subjekt u izbornim procesima Bosne i Hercegovine. U Vašoj opservaciji Izbornog procesa u BiH niti jednim gestom niti komntarom niste se osvrnuli na presudu Evropskog suda za ljudska prava, što bi Vam kao visokom predstavniku Evropske unije moralo biti i dužnost i obaveza, naročito ako se osvrnete na 14 zahtjeva prema BiH od strane institucije koju predstavljate, napisao je.

Sejdić je citirao član V ustava naše države: “Predsjedništvo BiH se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske.”

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura

Smatra kako ovu diskriminatorsku odrednicu Ustava treba eliminisati na način da se svim građanima BIH omogućiti kako aktivno tako i pasivno biračko pravo.

Naveo je i član 9.12 (potpoglavlje B): “Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH sastoji se od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije Bosne i Hercegovine (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).”

Misli kako ovu diskriminatorsku odrednicu Izbornog zakona treba mijenjati tako da pripadnici nekonstitutivnih naroda imaju parvo da budu zastupljeni u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

-Ja, kao neko ko je personalno involviran i zainteresovan u procesu usklađivanja Ustava i Izbornog zakona BiH sa Evropskom konvencijom za ljudska prava, najmanje sam od Vas očekivao ovakve, rekao bih nesmotrene izjave i komentare. Ljudi koji rade u situaciji su da pogriješe, ali isto tako da svoju grešku i isprave, naknadnom izjavom Izvinjenja. Nažalost, neke se greške nikada ne mogu ispraviti pa je dobro iste svesti na minimum ili dobro razmisliti prije nego ih se učini, napisao je.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Spomenuo je i kako od Schmidta očekuje da u opus svog rada uključi i pripadnike bh. građana koji se izjašnjavaju kao “Ostali”.

-Od Vas kao legaliste i predstavnika Evropske unije, očekujem da u Vašem opusu rada, naročito rada na usklađivanju Ustava i Izbornog zakona BiH, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i njene provedbe, obavezno obuhvatite uključivanje i nas pripadnika ‘Ostalih’, jer nas se tiče, zaključio je Sejdić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas