Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Karamatić poziva na formiranje trećeg entiteta u BiH: Ovaj protektorat ne može funkcionisati, stanje je gore nego poslije rata

Preporučeno

Govoreći o pregovorima oko izborne reforme, Karamatić kaže kako su “Hrvati maksimalno popuštali”, ali da postoji crvena linija preko koje ne žele ići.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, danas je uoči sjednice HNS-a BiH izjavio kako očekuje aktiviranje posljednjeg zaključka sa vanredne sjednice HNS-a u kojem se poziva “institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH”.

Provođenje navedenog zaključka bi, de facto, značilo stvaranje trećeg entiteta u državi, što je potvrdio i sam Karamatić.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

– Ovaj protektorat na ovaj način ne može funkcionirati, vrijeme je da se napravi cjelovita rekonstrukcija. To bi značilo da bi BiH trebala biti unija tri republike, tri entiteta ili velekantona i da konačno od ovog napravimo jednu funkcionalnu državu, rekao je Karamatić.

On kaže kako bi takav potez bio najbolje rješenje jer, prema njegovom mišljenju, etničke podjele su danas vidljivije i dublje nego što su bile neposredno nakon završetka rata.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

– To je činjenica da je danas stanje gore nego što je bilo 1996. do toga su dovele politike međunarodne zajednice i politike ljudi koji su više hodali po ambasadama, nego što su gledali kako zemlju napraviti funkcionalnom, kazao je on.

Govoreći o pregovorima oko izborne reforme, Karamatić kaže kako su “Hrvati maksimalno popuštali”, ali da postoji crvena linija preko koje ne žele ići.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

Također, poručio je da do dogovora može doći ukoliko se “bošnjačka strana” predomisli.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas