Utorak, 30 travnja, 2024

Njemačka obustavlja projekte u RS vrijedne 105 miliona eura

Autor:N1

Preporučeno

I sam Dodik je nakon što su mu uvedene sankcije Velike Britanije, naveo kako očekuje i sankcije Njemačke i Nizozemske.

Njemačka obustavlja četiri projekta koja su trebala biti realizovana na području Republike Srpske, a koja su “teška” 105 miliona eura, potvrđeno je za N1. Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Podsjetimo, Schmidt je u emisiji Pressing na N1 kazao kako je “Njemačka prekrižila već neke projekte pomoći za Trebinje”.

Osim toga, u Bundetsagu je tokom rasprave najavljeno da će Njemačka odustati od projekata ukoliko zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska nastave s podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Ministrica Svenja Schulze kazala je kako zajedno sa EU trebaju uvesti sankcije, odnosno obustaviti pomoć za RS dok ne bude promjene.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

I sam Dodik je nakon što su mu uvedene sankcije Velike Britanije, naveo kako očekuje i sankcije Njemačke i Nizozemske.

I Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke, je tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini kazala kako će “kao najveći bilateralni donatori podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji radi na njenoj destabilizaciji”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas