Petak, 3 svibnja, 2024

Nova predsjednica Mađarske osudila Putinovu agresiju na Ukrajinu

Autor:Fena

Preporučeno

– Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza – kazala je Novak

Mađarska predsjednica Katalin Novak na ceremoniji inauguracije u subotu osudila je invaziju na Ukrajinu i rekla da će je njeno prvo putovanje odvesti u Poljsku, u znak popravljanja odnosa s Varšavom.

Mađarsko odbijanje slanja brodova s ​​oružjem u susjednu Ukrajinu i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dvije nacionalističke vlade bile dugogodišnji saveznici u EU.

Upravo se čita:  Državljani BiH u Njemačkoj ukrali bicikle vrijedne 120.000 eura: Uhvaćeni su, policija objavila kako su "radili"

Novak, bivša poslanica Fidesa i saveznica premijera Viktora Orbana, izabrana je na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednice u martu, malo prije nego što je Orban odnio još jednu ubjedljivu pobjedu na izborima 3. aprila.

Novak, prva predsjednica Mađarske, bila je zamjenica predsjednika Fidesza i ministrica za porodična pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

– Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza – kazala je ona u svom inaguracijskom govoru, prenosi Reuters.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Ona je rekla da se rat u Ukrajini “vodio i protiv naših Mađara koji traže mir”, dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže i kazne.

Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao lične kritike predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama ruskim energentima.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas